Verloskunde

Welkom bij Holistische Verloskundigenpraktijk Dana!

Allereerst; gefeliciteerd met je zwangerschap! Het krijgen van een kindje (of misschien zelfs meerdere) is een bijzondere, vreugdevolle, spannende, veelomvattende en transformerende gebeurtenis in het leven van jou en je eventuele partner(s).


Zwangere buik
“Allereerst, gefeliciteerd met je zwangerschap!”

In jou groeit een nieuw leven; zo bijzonder, zo speciaal. Vreugde, blijdschap maar ook vragen, zorgen en angsten kunnen zich afwisselen. Omdat iedere zwangerschap anders is kiezen we voor uitvoerige persoonlijke begeleiding. We stemmen ons af op jouw persoonlijke situatie en wensen. Kortom; we bieden zorg op maat.

In onze praktijk bereiden we jou en je eventuele partner met rust en aandacht voor op de bevalling en het ouderschap. We werken hierbij zeer kleinschalig; in teams van steeds 2 verloskundigen. Hierdoor bouw je gedurende het hele traject een band op met beide verloskundigen en weet je zeker dat 1 van hen uiteindelijk jouw bevalling zal begeleiden. Deze continuïteit van zorg vergroot de rust, het gevoel van veiligheid en het vertrouwen in het proces. Het draagt daarmee bij aan een zo optimaal mogelijke voorbereiding op de geboorte van jouw kindje.


Werkwijze


Zwangerschap

De zorg die je van ons mag ontvangen sluit aan op jouw behoefte. Tijdens de zwangerschapsconsulten is er naast de zogenaamde “medische checks”, alle tijd voor alles wat in dit proces aandacht vraagt. Procesbegeleiding doen we door middel van gesprekken, coaching, visualisaties of massages. Integral Pelvic Therapy® (een vorm van bekkentherapie voor het weer terugvinden van balans in je bekken) kan een onderdeel zijn van de begeleiding.              

Voor een consult nemen we ruim de tijd; ongeveer 1 uur in plaats van 10 a 15 minuten zoals bij de meeste reguliere verloskundige praktijken. Gemiddeld zullen er zo’n 10 tot 12 fysieke contactmomenten zijn tijdens de zwangerschap.

Het is zo ver…

Als je voelt dat je gaat bevallen bel je ons als je denkt dat je ons nodig hebt. We staan je direct te woord en komen naar je toe. Doordat we heel kleinschalig werken en weinig cliënten per maand aannemen, komt het bijna niet voor dat er 2 vrouwen tegelijkertijd gaan bevallen. Mocht die situatie zich toch voordoen dan werken we samen met een aantal gelijkgestemde vroedvrouwen. Zo ben je altijd verzekerd van een vroedvrouw die werkt volgens dezelfde visie.


De Bevalling   


Baarkruk

Er zijn veel verschillende manieren van bevallen. Standaard nemen we een baarkruk mee waar je gehurkt op kan zitten. Deze houding geeft veel ruimte in het bekken en de zwaartekracht helpt je kindje zakken.


Bad-Bevalling

Daarnaast zijn we een groot voorstander van een bad-bevalling. Warm water heeft voor veel vrouwen een gunstige uitwerking op de bevalling. Het warme water ontspant en heeft een geweldig pijnstillend effect! Als barende vrouw ervaar je in het water veel bewegingsvrijheid waardoor je alle houdingen kan aannemen. Het water draagt je, waardoor een houding aannemen heel gemakkelijk gaat. Hierdoor zal je kindje gemakkelijker in je bekken dalen. Voor een baby is een watergeboorte een zachte geboorte door de geleidelijke overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld.


We werken altijd hands-off en met Embodied Consent. We zullen alleen een interventie voorstellen als we daar echt noodzaak toe zien. Mocht de noodzaak van een interventie zich voordoen dan zullen we je precies uitleggen wat er aan de hand is en wat de keuze opties zijn. Zelf hou je op deze manier de regie en krijg je naast alle informatie altijd de tijd en de ruimte om in te voelen of je iets wel of juist niet wilt. De beslissing neem je met je hart, je hoofd én je lijf. Het is en blijft jouw proces waarbij wij je met onze expertise, zorg, kennis, hart en ziel begeleiden.


Kraamtijd en borstvoeding

Na de bevalling komt er heel veel op je af! Ook in het kraambed komen we langs om je te ondersteunen.

Gemiddeld komen we 3 keer langs om het kraambed te begeleiden. Dit gaat in overleg en naar behoefte. We bespreken het verloop van de bevalling en we ondersteunen je lichamelijk herstel door massages en kruidenbaden. We beantwoorden al je vragen of het voeren van een goed gesprek. Daarnaast geven we begeleiding bij de borstvoeding met alles wat daarbij komt kijken.


Gezond bekken na de bevalling

Als de eerste 6 weken voorbij zijn, komen jij en je partner met je kindje nog een laatste keer op consult. We bespreken dan nogmaals het verloop van de bevalling en zo gewenst ook de mogelijkheden voor anticonceptie. We doen, indien gewenst, een bekkenbodemonderzoek en we kunnen je leren hoe je zelf je bekkenbodem kunt masseren. Daarnaast geven we je oefeningen om de spieren van je bekkenbodem weer sterk te maken.

Echoscopie

Medisch noodzakelijke echo’s en pretecho’s

Soms is het vanuit medisch oogpunt wenselijk om samen met een echoscopist te kijken naar je baby in de buik. Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar je kindje. Voor zowel medische echo’s als echo’s op aanvraag of een pretecho kun je in ons eigen Dana centrum terecht bij Miranda Kanselaar en Lisette Herbert-Vermeer. Denk bijvoorbeeld aan een vroege vitaliteitsecho, de termijnecho, groeiecho’s, een echo om de plaats van de placenta te bepalen of het structureel echografisch onderzoek (SEO) bij 13- en/of 20-weken. Medische echo’s worden meestal vergoed door je zorgverzekering en echo’s op aanvraag zijn voor eigen rekening.

Onze echoscopisten proberen je baby altijd zo goed en helder mogelijk in beeld te brengen. Er is echter geen garantie dat dit ook altijd lukt. Of wat we willen zien ook echt goed te zien is, hangt bijvoorbeeld af van de ligging van de baby, de hoeveelheid vruchtwater of de plek waar de placenta zit.

Tijdens een echo kan het voorkomen dat de echoscopist iets ziet wat kan wijzen op een afwijking ten opzichte van het normale. Zij zal jou/jullie daar dan altijd over informeren en dit ook bespreken met je vroedvrouw.

Tip:
Echofoto’s die je op fotopapier meekrijgt naar huis kunnen vervagen. We raden je aan deze in te scannen om ze digitaal te kunnen bewaren. Je kunt bij ons ook je echobeelden meekrijgen op een usb-stick. Bij de pretecho zit de usb-stick al inbegrepen.


Uitwendige versie

Optimale ligging van je kindje voor de geboorte

Voor een voorspoedige geboorte is het fijn als je kindje tegen het einde van de zwangerschap met het hoofdje naar beneden in je buik ligt. Bij een klein percentage van de zwangerschappen is dat niet het geval en is er sprake van een stuitligging of een dwarsligging.

Een vroedvrouw of gynaecoloog die daarvoor is opgeleid, kan dan van buitenaf proberen of het kindje met de billen omhoog en het hoofd naar beneden wil gaan liggen. Dit heet een ‘uitwendige versie’. Je kindje moet dit natuurlijk zelf ook willen, er wordt niets geforceerd. Bij Dana Centrum hebben we het geluk zo’n ‘versiekundige’ vroedvrouw in huis te hebben.

Een uitwendige versie is veilig. Voordat de vroedvrouw gaat proberen om het kindje te draaien, wordt er eerst een echo gemaakt om de ligging van het kindje te bekijken, en te beoordelen of er mogelijk oorzaken te zien zijn waarom je kindje niet met het hoofdje omlaag wil of kan liggen. Voor en na een draaipoging controleren we ook altijd de hartslag van de baby.

Ben je niet onder zorg bij onze praktijk? Dan kan het in sommige gevallen toch mogelijk zijn om bij ons een uitwendige versie te laten uitvoeren. In dat geval kan je verloskundige contact opnemen met onze praktijk om te zien wat er mogelijk is.

Meer informatie over het uitwendig draaien van je kindje vind je hier.

Natuurlijke Kraamzorg


Wat is Natuurlijke Kraamzorg?

Natuurlijke kraamzorg gaat uit van het antroposofische principe; “hoofd- hart en handen”. Het gaat over aandachtige zorg waarbij er gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke middelen.

Voor de verzorging van de baby gaat er aandacht uit naar rust en ritme in het gezin, waarbij gebruik wordt gemaakt van wikkeldoeken, mutsjes en wollen dekens.

Voeding is essentieel tijdens de kraamweek. Als je kiest voor een natuurlijke kraamverzorgster is er veel aandacht voor gezonde en versterkende voeding. Ook is rust, ritme en regelmaat belangrijk om goed uit te kunnen rusten na een bevalling. De natuurlijke kraamverzorgster kan hierbij gebruik maken van een ontspannende voetinwrijving of stimulerende arm-schouder-borst inwrijvingen in het kraambed.

Wij zijn verheugd te kunnen samenwerken met “De Kraamwolk”. De Kraamwolk geeft natuurlijke kraamzorg waarbij de kraamverzorgsters kijken naar wie jij bent persoon en te ontdekken wat voor jou belangrijk is. Cliënten van Dana krijgen voorrang bij De Kraamwolk om natuurlijke kraamzorg te ontvangen. Het is belangrijk je zo snel mogelijk in te schrijven, zodat je verzekerd bent van een plekje.

Kijk voor meer informatie en aanmelding op: http://www.dekraamwolk.nl


Zwanger baby
binary comment

Samenwerking


We hebben een goede samenwerking met omringende ziekenhuizen zoals het Diakonessen Ziekenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Ook in geval van medische indicatie blijven we bij jullie om jullie bij te staan tijdens de bevalling. Zo kunnen we continuïteit van zorg geven, ongeacht de uitkomst van je bevalling.


Kennis overdragen


We vinden het belangrijk om onze holistische visie op de geboortezorg te delen met toekomstige vroedvrouwen. Daarom leiden wij graag studenten op die de liefde voor onze visie delen en draaien er dus met regelmaat verloskunde studenten mee als stagiaire op onze praktijk. Zo kunnen zij het werkveld verkennen en zelf voelen en ervaren wat het betekent om het geboorteproces op een holistische manier te benaderen. Natuurlijk hopen we daarmee ook ons gedachtegoed een groter bereik te geven in het geboorteveld zodat er meer en meer (aanstaande) ouders een zachte landing aan kun kindje kunnen geven en vol vertrouwen aan de bevalling en het ouderschap kunnen beginnen.


Zorgverzekeraars, vergoeding en investering:


Voor een overzicht van alle tarieven kijk op: https://www.danacentrum.nl/tarieven/

Mochten financiën om wat voor reden dan ook een probleem zijn, laat het ons weten. We zijn meer dan bereid om samen met jou te zoeken naar een oplossing!


Ervaringen van cliënten

“Ik heb door zwangerschapsdiabetes een hele pittige zwangerschap gehad en had me geen betere verloskundigen kunnen wensen dan Daphne en Aster”

Liefs, Sanne en Mathijs

We hebben een hele fijne ervaring gehad met Aster en Kristel. Naast de reguliere zorg is er veel tijd en aandacht tijdens het hele traject voor wat er bij ons speelde en belangrijk was. Dit gaf rust en vertrouwen wat van hele grote waarde is geweest

Carlyn en Matthijs

Het was geweldig om het team van Dana aan onze zijde te hebben. Ze voelden precies aan waar behoefte aan was en luisterden goed naar onze wensen. Alles vanuit vertrouwen; precies wat wij wilden!

Marga en Christian