Welkom bij Holistische Verloskundigenpraktijk Dana!

Allereerst; gefeliciteerd met je zwangerschap! Het krijgen van een kindje (of misschien zelfs meerdere) is een bijzondere, vreugdevolle, spannende, veelomvattende en transformerende gebeurtenis in het leven van jou en je eventuele partner(s).


Zwangere buik

In jou groeit een nieuw leven; zo bijzonder, zo speciaal. Vreugde, blijdschap maar ook vragen, zorgen en angsten kunnen zich afwisselen. Omdat iedere zwangerschap anders is kiezen we voor uitvoerige persoonlijke begeleiding. We stemmen ons af op jouw persoonlijke situatie en wensen. Kortom; we bieden zorg op maat.

In onze praktijk bereiden we jou en je eventuele partner met rust en aandacht voor op de bevalling en het ouderschap. We werken hierbij zeer kleinschalig; in teams van steeds 2 verloskundigen. Hierdoor bouw je gedurende het hele traject een band op met beide verloskundigen en weet je zeker dat 1 van hen uiteindelijk jouw bevalling zal begeleiden. Deze continuïteit van zorg vergroot de rust, het gevoel van veiligheid en het vertrouwen in het proces. Het draagt daarmee bij aan een zo optimaal mogelijke voorbereiding op de geboorte van jouw kindje.


Werkwijze


Zwangerschap

De zorg die je van ons mag ontvangen sluit aan op jouw behoefte. Tijdens de zwangerschapsconsulten is er naast de zogenaamde “medische checks”, alle tijd voor alles wat in dit proces aandacht vraagt. Procesbegeleiding doen we door middel van gesprekken, coaching, visualisaties of massages. Integral Pelvic Therapy® (een vorm van bekkentherapie voor het weer terugvinden van balans in je bekken) kan een onderdeel zijn van de begeleiding.              

Voor een consult nemen we ruim de tijd; ongeveer 1 uur in plaats van 10 a 15 minuten zoals bij de meeste reguliere verloskundige praktijken. Gemiddeld zullen er zo’n 10 tot 12 fysieke contactmomenten zijn tijdens de zwangerschap.


Het is zo ver…

Als je voelt dat je gaat bevallen bel je ons als je denkt dat je ons nodig hebt. We staan je direct te woord en komen naar je toe. Doordat we heel kleinschalig werken en weinig cliënten per maand aannemen, komt het bijna niet voor dat er 2 vrouwen tegelijkertijd gaan bevallen. Mocht die situatie zich toch voordoen dan werken we samen met een aantal gelijkgestemde vroedvrouwen. Zo ben je altijd verzekerd van een vroedvrouw die werkt volgens dezelfde visie.


De Bevalling   


Baarkruk

Er zijn veel verschillende manieren van bevallen. Standaard nemen we een baarkruk mee waar je gehurkt op kan zitten. Deze houding geeft veel ruimte in het bekken en de zwaartekracht helpt je kindje zakken.


Bad-Bevalling

Daarnaast zijn we een groot voorstander van een bad-bevalling. Warm water heeft voor veel vrouwen een gunstige uitwerking op de bevalling. Het warme water ontspant en heeft een geweldig pijnstillend effect! Als barende vrouw ervaar je in het water veel bewegingsvrijheid waardoor je alle houdingen kan aannemen. Het water draagt je, waardoor een houding aannemen heel gemakkelijk gaat. Hierdoor zal je kindje gemakkelijker in je bekken dalen. Voor een baby is een watergeboorte een zachte geboorte door de geleidelijke overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld.


Hands-off en Embodied Consent

We werken altijd hands-off en met Embodied Consent. We zullen alleen een interventie voorstellen als we daar echt noodzaak toe zien. Mocht de noodzaak van een interventie zich voordoen dan zullen we je precies uitleggen wat er aan de hand is en wat de keuze opties zijn. Zelf hou je op deze manier de regie en krijg je naast alle informatie altijd de tijd en de ruimte om in te voelen of je iets wel of juist niet wilt. De beslissing neem je met je hart, je hoofd én je lijf. Het is en blijft jouw proces waarbij wij je met onze expertise, zorg, kennis, hart en ziel begeleiden.


Kraamtijd en borstvoeding

Na de bevalling komt er heel veel op je af! Ook in het kraambed komen we langs om je te ondersteunen.

Gemiddeld komen we 3 keer langs om het kraambed te begeleiden. Dit gaat in overleg en naar behoefte. We bespreken het verloop van de bevalling en we ondersteunen je lichamelijk herstel door massages en kruidenbaden. We beantwoorden al je vragen of het voeren van een goed gesprek. Daarnaast geven we begeleiding bij de borstvoeding met alles wat daarbij komt kijken.


Gezond bekken na de bevalling

Als de eerste 6 weken voorbij zijn, komen jij en je partner met je kindje nog een laatste keer op consult. We bespreken dan nogmaals het verloop van de bevalling en zo gewenst ook de mogelijkheden voor anticonceptie. We doen, indien gewenst, een bekkenbodemonderzoek en we kunnen je leren hoe je zelf je bekkenbodem kunt masseren. Daarnaast geven we je oefeningen om de spieren van je bekkenbodem weer sterk te maken.


Natuurlijke Kraamzorg


Onze vroedvrouw en IPT Practitioner Flo is een Engelse verloskundige en is bij ons komen werken om ervaring op te doen als Holistisch Vroedvrouw. Zij zou graag als vroedvrouw gaan werken. Hiervoor is het belangrijk dat zij vloeiend Nederlands leert praten. Daarom begeleidt zij voor cliënten van Dana, kraambedden op een holistische wijze. Als je dit wilt, of hier meer informatie over wilt, laat het ons weten!


Ont-zorgen, ook ná de bevalling

Het kan zijn dat je na de bevalling niet zo lekker in je vel zit, dat je het gevoel hebt dat je jezelf kwijt bent geraakt of dat je kindje om onduidelijke redenen onrustig is, veel huilt, niet slaapt of niet goed kan drinken. Ook daarvoor kun je bij ons terecht.


Samenwerking


We hebben een goede samenwerking met omringende ziekenhuizen zoals het Diakonessen Ziekenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Ook in geval van medische indicatie blijven we bij jullie om jullie bij te staan tijdens de bevalling. Zo kunnen we continuïteit van zorg geven, ongeacht de uitkomst van je bevalling.


Zorgverzekeraars, vergoeding en investering:


Voor een overzicht van alle tarieven kijk op: https://www.danacentrum.nl/tarieven/

Mochten financiën om wat voor reden dan ook een probleem zijn, laat het ons weten. We zijn meer dan bereid om samen met jou te zoeken naar een oplossing!


Ervaringen van cliënten

“Eigenlijk schieten woorden tekort om te beschrijven hoe ik de bevalling van ons kleintje heb ervaren. Het was een eer om door Daphne begeleid te worden op het meest bijzondere moment van ons leven. Daphne is een krachtige, kundige en gevoelige vroedvrouw met een heldere visie”

“Ze heeft mij het vertrouwen gegeven in de oerkracht en wijsheid van mijn lichaam, dat ik geheel kon varen op mijn intuïtie. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik naar onze wens op natuurlijke wijze thuis heb kunnen bevallen. We zijn erg dankbaar voor Daphnes liefdevolle begeleiding in het hele proces en hopen dat ze er weer bij kan zijn mocht er misschien ooit nog n kleintje volgen…. ;-)”