Verkort traject tot IPT Practitioner voor Zorgprofessionals

Verkort traject tot Integral Pelvic Therapy® Practitioner voor Zorgprofessionals!

Ben jij die fysiotherapeut, arts, seksuoloog of verloskundige met interesse in IPT®? Wil je onze IPT opleiding binnen een half jaar doorlopen om volwaardig IPT Practitioner te worden? Dan is dit verkorte traject voor jou!

Waarom deze intensieve opleiding?

Deze intensieve opleiding is ontwikkeld voor zorgprofessionals met veel medische voorkennis en praktijkervaring, die de wens hebben IPT Practitioner te worden of IPT in hun huidige praktijk toe te passen. Door je medische voorkennis en ervaring kunnen we deze opleiding verkort aan jou aanbieden. Na de opleiding kun je meteen aan de slag.

Voorafgaand aan de opleiding is er een intake-gesprek en volgt er een assessment om te kijken of de opleiding passend is.

Duur en programma

De opleiding is post-HBO en duurt 6 maanden. Het is een mix van theoretische kennis en hands-on training. Je sluit de opleiding af met een theoretisch, praktisch en mondeling examen. De inhoud van deze verkorte opleiding staat gelijk aan die van de reguliere opleiding. Meer informatie kun je vinden op de Integral Pelvic Therapy website.

Theorie & Praktijk

Gedurende de opleidingsdagen zal er worden geoefend op elkaar. Het is dus belangrijk dat je hiermee comfortabel bent. Je leert goed te kijken naar je eigen handelen als zorgverlener waarbij je opbouwende feedback zal geven en ontvangen. 

Tussen de opleidingsdagen in vragen we je het geleerde in de praktijk te brengen en hierop te reflecteren. We gaan hiermee aan de slag tijdens intervisie- en supervisiemomenten tussen de opleidingsdagen. 

Je ontvangt een uitgebreide syllabus. Na afronding van de opleiding ontvang je een certificaat. 

Wat je onder andere leert:

 • Het verschil tussen Informed versus Embodied Consent
 • Communiceren volgens de principes van Embodied Consent
 • Kennis en inzicht rondom de principes van trauma en trauma geïnformeerd werken
 • Herhaling van basiskennis rondom anatomie en fysiologie van het bekken
 • Herkennen en werken met de belangrijkste bekkenstructuren waar trauma en spanningspatronen liggen opgeslagen
 • Werken met fasciae release technieken in de bekkenbodem
 • Litteken remediation in de buik en bekkenbodem
 • Inzicht in het handelen als zorgprofessional
 • Ontvangen en geven van constructieve feedback

Door wie wordt de training gegeven?

Daphne van der Putten is een ervaren gepassioneerde verloskundige met ervaring in de 1e, 2e en 3e derde lijns zorg. Vanuit een verlangen de reguliere wereld te verbinden met de complementaire wereld is zij samen met Mariëtte Frits de opleiding Integral Pelvic Therapy gestart in 2017. Daphne is telkens weer verbaasd over de effectiviteit van het werk en past de technieken uit IPT dagelijks toe in haar verloskundig werk. Daarnaast is Daphne actief als bestuurslid van de IPTA en het Evu, de vereniging van 1e lijns praktijken regio Utrecht.

Mariëtte Frits is van origine docente en een zeer ervaren therapeut en lichaamswerker. Mariëtte heeft veel aanverwante opleidingen gevolgd in het complementaire veld en integreert deze technieken in de opleiding Integral Pelvic Therapy. Met veel passie richt zij zich voornamelijk op het opleidingsdeel binnen Dana Centrum waar zij mede-eigenaar van is. Mariette is ook actief als bestuurslid van de IPTA.

Daphne en Mariette zijn de ontwikkelaars van Integral Pelvic Therapy®, oprichters en hoofddocenten van de IPT®-opleiding, tevens eigenaren van Dana Centrum. Als zeer ervaren trainers weten zij groepsprocessen te begeleiden waarbij ze in staat zijn veilige kaders neer te zetten om zo iedere deelnemer het beste uit zichzelf te laten halen. 

Data verkort traject tot IPT Practitioner voor Zorgprofessionals 2024

 • Assessmentdag: 23 februari 2024
 • Praktijkdagen: 28/29 maart & 18/19 april & 23/24 mei & 14/15 juni 2024
 • Examendagen: 4-5 juli 2024
 • Terugkomdag: datum volgt

Locatie

Dana Centrum “Casa Calluna”
Boulevard 19 
3707 BL Zeist

Investering:

€5800

Meer info & aanmelden

Meer weten over deze verkorte IPT-opleiding? Stuur dan een mail naar: training@danacentrum.nl of bel met 06-30371336.