Homeopathie
tijdens de zwangerschap, geboorte en het kraambed

Ik ben Kristel Winters en werk met veel plezier als vroedvrouw bij Dana. Daarnaast ben ik ook klassiek homeopaat en orthomoleculair therapeut. In mijn werk als vroedvrouw heb ik vaak de snelle, zachte en blijvende genezing van de homeopathie gezien.  Met homeopathie wordt het

zelfgenezend vermogen aangesproken, hiermee gaat de behandeling verder dan slechts het wegnemen van symptomen; met homeopathie pak je de kern van het probleem aan!

Homeopathie tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap gaat gepaard met hormonale veranderingen in je lichaam. Er wordt veel gevraagd van je lichaam dat zorgt voor de groei van je baby. Door de hormonale veranderingen kan je lichaam uit balans raken wat kan resulteren in zwangerschapsklachten. Hieronder een lijstje van veel voorkomende klachten die met homeopathie goed te behandelen zijn:

Fysieke klachten
Misselijkheid
Vermoeidheid
Jeuk
Verlaagde weerstand
Blaasontstekingen
Darmproblemen  
Mentale klachten
Angsten
Sombere gevoelens
Wisselende stemmingen

Homeopathie tijdens de bevalling en het kraambed

Tijdens de bevalling komen er vaak oerkrachten en emoties in je los waarvan je misschien nog niet wist dat deze in je schuilden. Je bent tijdens een bevalling op je sterkst en tegelijkertijd ook het meest kwetsbaar. Goede voorbereiding, autonomie en een veilige omgeving met de mensen die jij vertrouwt zijn factoren die bijdragen aan een positieve bevallingservaring.

Een bevalling is in principe een natuurlijk proces waarop je zo min mogelijk wilt ingrijpen. Toch kunnen er zich situaties voordoen waarbij je wel wilt bijsturen of ondersteunen. Homeopathie kan deze ondersteuning op natuurlijke wijze bieden. Denk hierbij aan:

  • Onregelmatige weeën
  • Overtijd gaan
  • Het geboren laten worden van de placenta
  • Bloedverlies 
  • Angst en onrust tijdens de bevalling.

Heb je een eerdere negatieve bevallingservaring achter de rug dan kan een homeopathische behandeling je helpen om het vertrouwen terug te vinden.

Homeopathie na de bevalling

Ook na de bevalling zijn er homeopathische middelen die het herstelproces tijdens het kraambed kunnen versnellen. Bijvoorbeeld een snelle genezing van het bekkengebied maar ook problemen zoals stuwing of het opgang komen van de melkproductie. Voor de baby kan homeopathie een natuurlijke uitkomst bieden in geval van krampjes, spruw, huidklachten of slaapproblemen.

Ook na de bevalling zijn er homeopathische middelen die het herstelproces tijdens het kraambed kunnen versnellen. Bijvoorbeeld een snelle genezing van het bekkengebied maar ook problemen zoals stuwing of het opgang komen van de melkproductie. Voor de baby kan homeopathie een natuurlijke uitkomst bieden in geval van krampjes, spruw, huidklachten of slaapproblemen.

Het homeopathisch consult

Het eerste consult duurt maximaal 1,5 uur en is uitgebreider dan een consult bij een huisarts. Ik neem ruim de tijd voor het bespreken van de klachten. Binnen de homeopathie gaan we ervanuit dat elke verstoring in het lichaam een diepere oorzaak heeft. Tijdens het consult gaan wij samen op zoek naar de achtergrond en oorzaak van de klachten. De gesprekken zijn daarom uitgebreid en persoonlijk, hierdoor krijg je zelf ook meer inzicht in het lichamelijke en emotionele verband van de klachten. Dit is verhelderend en wordt vaak als prettig ervaren. In overleg zullen we de behandelstrategie bespreken we maken daarna een afspraak voor een vervolgconsult over 4 tot 6 weken. De vervolgconsulten duren ongeveer een halfuur tot drie kwartier.

Afspraak

Wil je homeopathische ondersteuning tijdens je zwangerschap en/of baring, neem dan gerust contact op met de praktijkondersteuners (030-200 64 60) iedere werkdag tussen 10.00 – 16.00 voor het maken van een afspraak. Consulten vinden in overleg plaats op de maandag- of vrijdagochtend, afhankelijk van de beschikbaarheid.

Tarieven

Hieronder tref je de tarieven aan die worden gehanteerd vanaf 1 januari 2021.

Eerste consult                   € 110
Vervolgconsult                 €   90
Herhaalrecept                  €   25

Annuleren

Een afspraak dient 48 uur van tevoren geannuleerd te worden. Voor niet of later geannuleerde afspraken wordt de helft van het tarief doorberekend.

Vergoedingen zorgverzekering

Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden homeopathische behandelingen. In veel gevallen heb je hier een aanvullende verzekering nodig. Kijk op: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/homeopathie#vergoedingen voor een overzicht van vergoedingen per verzekeraar. Bekijk je polisvoorwaarden voor de exacte vergoeding of bezoek de site van je verzekeraar.