(Bekken)zorg

Integral Pelvic Therapy en Jouw Bekken

Het bekken. De bron van al het leven, de plek waar ieder van ons ooit mee verbonden is geweest, een plek die aandacht verdient.

Toch is er helaas maar weinig aandacht voor het bekken van de vrouw en is het over het algemeen niet makkelijk te achterhalen waar je nou met je klachten terecht kunt. Daarbij kunnen bekkenklachten beladen onderwerpen zijn; het zijn meestal niet de klachten die je net zo makkelijk bespreekt bij een kopje thee als je hoofdpijn of je zere voeten.

Bij Dana bieden we je een veilige basis voor al jouw bekken gerelateerde klachten.


Heb jij last van:

 • Ongewild urineverlies
 • Weinig tot geen gevoel in je bekken
 • Verzakking van blaas en/of baarmoeder
 • Trauma in het bekkengebied
 • Hevige menstruatiepijn
 • Chronische ontstekingen
 • Fertiliteitsproblemen
 • Pijn bij het vrijen
 • Vaginisme

Dan ben je bij ons centrum Dana aan het goede adres en kan Integral Pelvic Therapy® (IPT) een uitkomst bieden.

Integral Pelvic Therapy:

IPT is een vorm van lichaamswerk voor vrouwen waarbij de balans in het bekken wordt hersteld. Door de integrale aanpak is IPT erg effectief gebleken bij bovengenoemde klachten. Na 1 sessie horen we vaak terug van vrouwen dat ze:


 • Zich meer bewust zijn van hun gevoelens en emoties en een groter gevoel van ruimtelijkheid ervaren in hun lichaam, in het bijzonder in hun bekken
 • Vermindering of grotendeels verdwijnen van hun klachten aangeven
 • Meer contact met hun lijf ervaren
 • Duidelijker grenzen gewaarworden en deze ook makkelijker aan kunnen geven naar de buitenwereld
 • Meer gevoel en plezier beleven in de seksualiteit
 • Soms andere of meer intense orgasmes kunnen ervaren

Voorbereiding op zwangerschap en geboorte


IPT kan een goede voorbereiding zijn bij een kinderwens, zwangerschap en/of geboorte. Ook is het erg effectief tijdens bevallingen, bijvoorbeeld als de ontsluiting niet op gang wil komen.

Na een traumatische bevalling of andere traumatische gebeurtenis in het bekken is IPT een zeer zachte methode om de balans in dit kwetsbare gebied te herstellen. Door fysieke, energetische, emotionele en mentale blokkades op te heffen wordt het zelfhelende vermogen van het lichaam aangesproken en kan de natuurlijke balans en vitaliteit zich herstellen.Hier kun je meer lezen over het ontstaan van spanning in je bekken en over onze werkwijze tijdens een IPT-sessie


Bekkenbodemspieren: te sterk of te zwak?

De spieren in je bekken kunnen door spanning, stress of trauma te gespannen raken (hypertonie). Dit aanspannen van de spieren doet het lichaam automatisch in een poging om het gebied te beschermen. Hypertonie kan problemen geven als:

 • Chronische pijn in het bekken
 • Gevoelloosheid of pijn tijdens het vrijen
 • Vaginisme (het onwillekeurig aanspannen van de spieren zodat penetratie niet mogelijk is)
 • Onverklaarbare onderrugpijn,
 • Pijn in de heup of zelfs
 • Constipatie

Andere vrouwen hebben een te zwakke spierspanning in het bekken (hypotonie). Hypotonie veroorzaakt klachten als:

 • Stressincontinentie veroorzaken
 • Verzakkingen van organen zoals je baarmoeder of blaas

De meeste vrouwen hebben echter een combinatie van allebei waarbij het bekken uit balans is door ongewilde spanningspatronen.

Het is mogelijk om met deze ongemakken in het bekken te leven door ze simpelweg te negeren. Maar er is ook een andere mogelijkheid. Een leven zonder pijn of ongemak, waarbij je tegelijkertijd volledig in contact staat met je vrouwelijkheid en bewust bent van je (seksuele) kracht. Dat is wat we voor ogen hebben met al onze cliënten.


Fascia, de sleutel tot ontspanning en herstel

Het bindweefsel, ook wel fascia genoemd, is aanwezig in heel het lichaam, ook in het bekkengebied. Het is een complex systeem van weefsel en vocht, een raamwerk dat het lichaam ondersteuning en bescherming biedt. In optimale staat is fascia ontspannen en golvend in configuratie. Het heeft het vermogen om te stretchen en te bewegen zonder beperking.

Wanneer het gespannen of verkleefd raakt, om welke reden dan ook, zijn pijn en een verdoofd gevoel vaak het resultaat. Als het bindweefsel niet soepel is, trekt het aan de spieren wat voor triggerpoints kan zorgen in het spierweefsel. Het kan ook problemen veroorzaken zoals hevige krampen tijdens de menstruatie en pijnlijke orgasmes. Ook heeft een verkrampt bindweefsel invloed op je immuunsysteem.

Mogelijke oorzaken voor verkramping zijn een moeilijke bevalling, een operatie, slechte lichaamshouding en herhaaldelijke fysieke, emotionele of mentale stress.

Tijdens de behandeling passen we zachte uit- en inwendige massagetechnieken toe op en in het bekken, waardoor de verklevingen in de fascia worden opgeheven. Voorzichtig zoeken we naar spanningspatronen in je bekken waarbij het de bedoeling is dat jij helemaal kan “meevoelen”. Door gebruik te maken van ademhalingstechnieken, je stem en/of visualisatietechnieken, kan je bekken zich ontspannen en komt het weer terug in haar natuurlijke staat.

“The issue is in the tissue”

Mariëtte Frits

Opgeslagen spanning: Het lichaam heeft een eigen geheugen, dat verschilt van het verstand; het is een pakhuis van onbewuste herinneringen. Met andere woorden: “je lichaam spreekt de taal van je onderbewuste” (Bessel van der Kolk; “The Body keeps the score”).

Het lichaam slaat dus op celniveau fysieke, energetische, mentale of emotionele stress op. Denk hierbij aan zaken die doorgegeven kunnen zijn uit de familie-lijn of stress in het bekken als gevolg van traumatische gebeurtenissen zoals een traumatische bevalling, obstetrisch geweld of andere vormen van trauma in het bekken.

Hierdoor is het heel voor de hand liggend dat tijdens het werken in je bekken veel gevoelens opgeroepen kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld verdriet of boosheid voelen of juist heel stil zijn. Door deze gevoelens te erkennen en te doorvoelen, kunnen ze uiteindelijk losgelaten worden. Hierna verdwijnt de fysieke spanning uit het lichaam, om vaak niet meer in dezelfde mate terug te keren. Je emoties zijn dan op fysiek niveau verwerkt. De balans in je bekken keert terug.

Door de integrale aanpak en de veilige bedding komen tijdens de sessies alle lagen aan bod; fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch. Door de ontspanning van het weefsel kan alles weer stromen; het zelfherstellend vermogen van je lichaam kan zo optimaal haar werk doen.


Embodied Consent

Healing starts when feeling safe (Kees Klesman)

Embodied Consent; consent betekent letterlijk: toestemming. Embodied wil zeggen dat alle aspecten van het lichaam op 1 lijn zitten. Dit betekent dat er een “ja” gevoeld moet worden in zowel je hoofd, je hart als in je bekken. Jouw “ja” en dus ook jouw “nee”, gaan we heel precies onderzoeken.

Dit doen we door gerichte vragen te stellen en precies te zijn in de woordkeuzes. Op deze manier kan uiteindelijk alles in jou ontspannen, waardoor je de behandeling echt kan ontvangen in plaats van ondergaan. Pas als het lichaam zich veilig weet kan het ontspannen en loslaten. Beiden zijn voorwaarden voor het kunnen verwerken, doorvoelen en herstellen van trauma.

Het uitspreken van een echt doorvoelde “ja”, “nee” of een “misschien” werkt vaak al heel helend op zich. Maar soms is het moeilijk je grenzen of verlangens zo precies te voelen en uit te spreken. Soms weet je niet zo goed wat je nu voelt of wat je wel of niet wilt. Dit is heel normaal. We zijn haast niet meer gewend om te gaan voelen naar wat we nou werkelijk willen.

Doordat we heel ruim de tijd nemen voor de behandelingen is er alle rust en ruimte om dit te onderzoeken, om hier mee te werken en op deze manier de meest optimale omstandigheden te scheppen voor jouw herstel.

Jouw lichaam wijst ons de weg en is vaak wijzer dan je zou denken.


De Sessie:

Tijdens de sessie lig je comfortabel op een behandelbank in een prettige kamer. Je kunt je bovenkleding aanhouden en je ligt lekker warm bedekt onder dekentjes. De sessie duurt maximaal twee uur.


Na de sessie:

Sommige vrouwen voelen zich moe na een sessie, anderen voelen juist hernieuwde energie of ervaren gevoelens van vreugde en genot.

Hoe het ook loopt, ons advies is om de dag van de sessie het heel rustig aan te doen, alsook de dagen erna. Concreet houdt dit in dat we aanraden om direct na de behandeling niet zwaar te sporten of te tillen. Wees zacht en lief voor jezelf; verwen jezelf met warmte en zachtheid. Voel in waar je lichaam behoefte aan heeft; wees je eigen beste vriendin.

Wil je nóg meer achtergrond informatie over Integral Pelvic Therapy? Neem dan eens een kijkje op onze Engelstalige website: www.integralpelvictherapy.com


Tarieven en vergoeding

Voor een overzicht van alle tarieven en vergoedingen kijk op: https://www.danacentrum.nl/tarieven/


Ervaringen van cliënten

“Mijn bekkenbodem voelt veel sterker!”

“Na jaren van pijn kan ik eindelijk weer genieten van intiem contact. Ik ben zo dankbaar.”

“Iedere vrouw zou dit mogen ervaren. Wat een geschenk.”

“One of the reasons why I decided to take IPT with Mariëtte is because I am on a fertility path with my partner and I felt that it was a good idea to reconnect with myself in these challenging times. During the sessions, I could go deeply into emotions that are stored in my body, sometimes things that I was not even aware of