Uitgerekende Datum Berekenen
Als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent, ben je waarschijnlijk erg benieuwd wanneer je kindje geboren zal worden. Hieronder kun je lezen hoe je heel handig jouw uitgerekende datum kunt berekenen met behulp van onze zwangerschapsrekentool. Houd hiervoor de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie bij de hand.
Zwangerschap Rekentool
De rekentool geeft op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie een indicatie van de uitgerekende datum. Dit is een voorlopige uitgerekende datum: een meer betrouwbare uitgerekende datum wordt vastgesteld aan de hand van de termijnecho bij ongeveer 11 weken zwangerschap. Zowel de uitgerekende datum die de rekentool berekent, als die aan de hand van de termijnecho wordt bepaald, zeggen niets over de dag waarop je precies gaat bevallen. Minder dan 5% van de vrouwen bevalt exact op de uitgerekende datum. De meeste zwangere vrouwen bevallen bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus tussen 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum.
Wanneer ben ik uitgerekend?
Je bent zwanger. Natuurlijk wil je heel graag weten wanneer je jouw kindje mag verwelkomen. In negen maanden tijd ga je je voorbereiden op de komst van je baby. De uitgerekende datum geeft je een indicatie van wanneer je jouw baby kunt verwachten. Naarmate de uitgerekende datum nadert, neemt de kans toe dat je op deze dag zult bevallen. In de meeste gevallen beval je tussen drie weken voor en twee weken na de uitgerekende datum.
Hoe wordt de uitgerekende datum berekend?
De uitgerekende datum wordt meestal berekend op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie en de gemiddelde lengte van een menstruatiecyclus. De rekentool gebruikt de methode van gynaecoloog Naegele om de uitgerekende datum te bepalen. Hierbij worden zeven dagen opgeteld bij de eerste dag van je laatste menstruatie en daarbovenop nog eens negen maanden. Deze methode is het meest betrouwbaar als je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen.
Uitgerekende datum berekenen onregelmatige cyclus
Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is volgens de methode van Naegele minder betrouwbaar. Dit geldt ook als je cyclus veel langer is (meer dan 45 dagen) of veel korter is (minder dan 22 dagen) dan de gemiddelde cyclus van 28 dagen. Als je menstruatiecyclus regelmatig is maar verschilt van 28 dagen, kun je de zwangerschap rekentool gebruiken. Tel het aantal dagen dat jouw cyclus langer is dan 28 dagen erbij op, of trek het aantal dagen dat jouw cyclus korter is dan 28 dagen er vanaf. Bij een zeer onregelmatige cyclus is het moeilijker om de exacte datum van je eisprong of bevruchting te bepalen. In dit geval is het meest betrouwbaar om de uitgerekende datum te bepalen aan de hand van een termijnecho.
Hoelang ben je zwanger?
Officieel ben je pas echt zwanger vanaf de conceptie, het moment van de bevruchting. Dat is meestal ongeveer 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Vaak is het moment van bevruchting niet precies bekend, daarom begint het tellen van de zwangerschapsduur op de eerste dag van de laatste menstruatie, waarvan de datum meestal wel bekend is. De eerste twee weken ben je eigenlijk dus niet zwanger, die krijg je cadeau.
Wanneer is de bevruchting?
De precieze timing van de bevruchting kan variëren. Bevruchting (of ovulatie) kan plaatsvinden wanneer een rijpe eicel wordt vrijgegeven uit de eierstokken en wordt bevrucht door een zaadcel. De ovulatie vindt meestal ongeveer halverwege de menstruatiecyclus plaats. Bij een cyclus van 28 dagen is dat ongeveer 14 dagen vóór het begin van de volgende verwachte menstruatie. Een eicel leeft ongeveer 24 uur en binnen dat tijdsbestek kan bevruchting plaatsvinden. Een zaadcel kan enkele dagen overleven in het vrouwelijke voortplantingsstelsel na geslachtsgemeenschap, dus als er vlak voor de ovulatie geslachtsgemeenschap plaatsvindt, kunnen zaadcellen al aanwezig zijn wanneer de eicel wordt vrijgegeven. Dit betekent dat de bevruchting enkele dagen na de geslachtsgemeenschap kan plaatsvinden.
Waarom is de uitgerekende datum belangrijk?
De uitgerekende datum is en blijft een indicatie omdat de meeste vrouwen niet precies op de uitgerekende datum bevallen. Je vraagt je dan misschien af waarom het uitrekenen van de verwachte bevallingsdatum belangrijk is. Naast dat het fijn is om een datum te hebben om naartoe te leven, is het ook in praktische zin prettig om te weten hoe ver je bent in de zwangerschap. Zo kan je verloskundige op basis van de zwangerschapsduur de ontwikkeling van je kindje goed in de gaten houden en beoordelen wanneer een bevalling te vroeg of te laat op gang komt. De kraamzorg weet zo in welke periode zij voor je klaar moeten staan. Je uitgerekende datum vormt ook de basis voor het bepalen van de start van je zwangerschapsverlof op je werk en het ontvangen van een zwangerschapsuitkering. En vliegtuigmaatschappijen vragen vaak om een uitgerekende datum als je wilt gaan vliegen.
Diensten van Dana Centrum
Onze Integral Pelvic Therapy
Onze Integral Pelvic Therapy, een holistische benadering van bekkenbehandeling, vormt een essentieel onderdeel van onze zwangerschapsbegeleiding. We streven naar het herstellen van de bekkenbalans met behulp van zachte externe en indien nodig interne massagetechnieken. Onze ervaring leert dat door specifieke aandacht te schenken aan het bekkengebied tijdens de zwangerschap, het aantal interventies tijdens de bevalling aanzienlijk kan worden verminderd. Dit resulteert vaak in een soepelere bevalling met minder complicaties, zoals we in onze praktijk hebben waargenomen.
Holistische Verloskundigen
Bij ons staat het geloof centraal dat zwangerschap en bevalling natuurlijke processen zijn die het beste tot hun recht komen met zo min mogelijk interventies. We streven ernaar om vertrouwen in het eigen lichaam en innerlijke kracht van elke vrouw te stimuleren, iets wat we iedereen van harte gunnen. Jullie zijn altijd welkom om met ideeën, twijfels en vragen naar ons toe te komen. Op deze manier willen we jullie ondersteunen, met vertrouwen op weg naar een sterke start als gezin!
Om deze zorg mogelijk te maken vragen wij een eigen bijdrage. Bekijk onze keuzepakketten.
Ervaringen van cliënten
“Ik heb door zwangerschapsdiabetes een hele pittige zwangerschap gehad en had me geen betere verloskundigen kunnen wensen dan de verloskundigen van Dana”
Liefs, Sanne en Mathijs
“We hebben een hele fijne ervaring gehad met het team van Dana. Naast de reguliere zorg is er veel tijd en aandacht tijdens het hele traject voor wat er bij ons speelde en belangrijk was. Dit gaf rust en vertrouwen wat van hele grote waarde is geweest“
Carlyn en Matthijs
“Het was geweldig om het team van Dana aan onze zijde te hebben. Ze voelden precies aan waar behoefte aan was en luisterden goed naar onze wensen. Alles vanuit vertrouwen; precies wat wij wilden!“
Marga en Christian
Meer weten over verloskundigen zorg?
In bed, met Daf en Marjet!
Welkom bij de podcast van Daphne en Mariette! Ze zijn gepassioneerde vrouwen, met ervaring in het leven op alle vlakken. Maar ook zijn zij de beste vriendinnen en runnen samen een prachtig bedrijf. Ze zijn dan ook gedreven ondernemers die pionieren in een business waar het anderen niet lukte deze te legaliseren (ben je al…
Abortus: waarom wel/waarom niet?
Abortus; zoveel vrouwen maken het mee direct of indirect. Er is veel pijn omtrent dit onderwerp, toch wordt het zelden besproken. In deze aflevering bespreken Mariette en Daphne hun eigen ervaringen rondom dit onderwerp. Hoe maak je de beslissing om tot een abortus over te gaan? Wat voor gedachtes kom je dan allemaal tegen en…
Wanneer de eerste zwangerschapssymptomen?
Wanneer treden de eerste zwangerschapssymptomen op? Het proces van zwanger worden en zwanger zijn brengt een mix van opwinding en spanning met zich mee. Vanaf het moment van conceptie begint je lichaam te veranderen en start een magische reis. Een tijd van verwondering, ongelooflijke kracht en soms ook onzekerheid. Bij Dana Centrum begrijpen we dat…