Zwangerschapskalender
In deze zwangerschapskalender kun je lezen hoe je baby zich van week tot week en van maand tot maand ontwikkelt in je buik.
Zwangerschapskalender per week
In ongeveer 40 weken tijd groeit jouw kindje van een paar kleine cellen uit tot een volgroeide baby die klaar is om ter wereld te komen. In deze zwangerschapskalender per week kun je opzoeken wat er op dit moment in jouw buik gebeurt.
1 week zwanger
2 weken zwanger
3 weken zwanger
4 weken zwanger
5 weken zwanger
6 weken zwanger
7 weken zwanger
8 weken zwanger
9 weken zwanger
10 weken zwanger
11 weken zwanger
12 weken zwanger
13 weken zwanger
14 weken zwanger
15 weken zwanger
16 weken zwanger
17 weken zwanger
18 weken zwanger
19 weken zwanger
20 weken zwanger
21 weken zwanger
22 weken zwanger
23 weken zwanger
24 weken zwanger
25 weken zwanger
26 weken zwanger
27 weken zwanger
28 weken zwanger
29 weken zwanger
30 weken zwanger
31 weken zwanger
32 weken zwanger
33 weken zwanger
34 weken zwanger
35 weken zwanger
36 weken zwanger
37 weken zwanger
38 weken zwanger
39 weken zwanger
40 weken zwanger
41 weken zwanger
42 weken zwanger
Wat moet ik weten over de zwangerschapskalender?
De ontwikkeling in de zwangerschap per week is bij iedereen uniek. Het kan dus zijn dat jouw lijf net iets voor of achter loopt op deze kalender, maar je krijgt wel een goed beeld van hoe jouw kindje zich aan het vormen is.
Ontdek de zwangerschap van maand tot maand
Hier kun je de zwangerschapskalender per maand zien.
1 maand zwanger
2 maanden zwanger
3 maanden zwanger
4 maanden zwanger
5 maanden zwanger
6 maanden zwanger
7 maanden zwanger
8 maanden zwanger
9 maanden zwanger
Zwangerschapsfases
Je weet nu hoe je kindje zich ontwikkelt tijdens alle maanden van je zwangerschap. Bij jezelf merk je ook veranderingen. Meestal worden de veranderingen die bij jou plaatsvinden verdeeld in drie trimesters.
Eerste trimester (0-12 weken)
Tijdens deze periode van je zwangerschap begint je lichaam zich langzaam aan te passen. Er gebeurt van alles vanbinnen: je baarmoeder wordt groter, maar van buiten zie je nog niet veel verschil. Misselijkheid, vooral ‘s ochtends, kan opspelen. Veel vrouwen voelen zich moe. Je hartslag en stofwisseling gaan omhoog en je ademhaling wordt sneller, waardoor je sneller buiten adem kunt raken. Je borsten worden groter, zwaarder en vaak ook gevoeliger. Meestal kom je in deze periode 1 tot 2 kilo aan. Als je erg misselijk bent en veel overgeeft, kan dat anders zijn.Slechts 50 gram van die gewichtstoename is de baby. De rest komt door vruchtwater, placenta, en je grotere baarmoeder en borsten.
Tweede trimester (14-26 weken)
De zwangerschapskwaaltjes van de eerste drie maanden worden vaak minder of verdwijnen zelfs helemaal. Je begint nu echt te zien dat je zwanger bent, en je taille verdwijnt langzaam. Je darmen werken wat trager door de verslapping van de spieren in je darmkanaal, wat kan leiden tot verstopping. Je kunt in dit trimester ongeveer 6 kilo aankomen. De baby weegt dan slechts 1 kilo. De rest van de kilo’s komt door het ondersteuningssysteem van de baby (placenta en vruchtwater). Het kraakbeen en de banden in je bekken worden weker en soepeler. Dit geeft je baarmoeder meer ruimte en bereidt je lichaam voor op de bevalling. Je houding verandert hierdoor ook een beetje. Je baarmoeder wordt in je buikholte op zijn plaats gehouden door banden die meegroeien. Dit kan soms pijnlijk zijn, maar de pijn is meestal onschuldig en verdwijnt vanzelf zodra de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.
Derde trimester (27-40 weken)
De laatste drie maanden van je zwangerschap heb je waarschijnlijk iets minder bewegingsvrijheid door je groeiende buik. Je buik zit soms in de weg bij dagelijkse dingen. Je kunt je wat vaker moe voelen en veel vrouwen kunnen soms niet goed slapen. Voldoende rust nemen wordt extra belangrijk. Het kan zijn dat je sneller dan gebruikelijk buiten adem bent. Dat is logisch omdat je groeiende baarmoeder tegen je ribben drukt, waardoor je longen minder ruimte krijgen. En je hart moet harder werken door het extra bloed dat rondgepompt wordt. Je hartslag ligt in het derde trimester ongeveer 15 slagen hoger dan voor je zwangerschap. Je baarmoeder drukt ook op je blaas, waardoor deze sneller vol is. In de laatste drie maanden kom je nog ongeveer 5 kilo aan, waarvan 3 tot 4 kilo voor de baby is. Tegen het einde van dit trimester zakt de baby meestal wat in het bekken ter voorbereiding op de geboorte, dat geeft letterlijk weer wat meer lucht!
Diensten van Dana Centrum
Onze Integral Pelvic Therapy
Onze Integral Pelvic Therapy, een holistische benadering van bekkenbehandeling, vormt een essentieel onderdeel van onze zwangerschapsbegeleiding. We streven naar het herstellen van de bekkenbalans met behulp van zachte externe en indien nodig interne massagetechnieken. Onze ervaring leert dat door specifieke aandacht te schenken aan het bekkengebied tijdens de zwangerschap, het aantal interventies tijdens de bevalling aanzienlijk kan worden verminderd. Dit resulteert vaak in een soepelere bevalling met minder complicaties, zoals we in onze praktijk hebben waargenomen.
Holistische Verloskundigen
Bij ons staat het geloof centraal dat zwangerschap en bevalling natuurlijke processen zijn die het beste tot hun recht komen met zo min mogelijk interventies. We streven ernaar om vertrouwen in het eigen lichaam en innerlijke kracht van elke vrouw te stimuleren, iets wat we iedereen van harte gunnen. Jullie zijn altijd welkom om met ideeën, twijfels en vragen naar ons toe te komen. Op deze manier willen we jullie ondersteunen, met vertrouwen op weg naar een sterke start als gezin!
Om deze zorg mogelijk te maken vragen wij een eigen bijdrage. Bekijk onze keuzepakketten.
Ervaringen van cliënten
“Ik heb door zwangerschapsdiabetes een hele pittige zwangerschap gehad en had me geen betere verloskundigen kunnen wensen dan de verloskundigen van Dana”
Liefs, Sanne en Mathijs
“We hebben een hele fijne ervaring gehad met het team van Dana. Naast de reguliere zorg is er veel tijd en aandacht tijdens het hele traject voor wat er bij ons speelde en belangrijk was. Dit gaf rust en vertrouwen wat van hele grote waarde is geweest“
Carlyn en Matthijs
“Het was geweldig om het team van Dana aan onze zijde te hebben. Ze voelden precies aan waar behoefte aan was en luisterden goed naar onze wensen. Alles vanuit vertrouwen; precies wat wij wilden!“
Marga en Christian
Meer weten over verloskundigen zorg?
In contact
Ze zit tegenover mij en vertelt over haar drukke leven, een eigen zaak, hoe ze daarin alles overziet en doorziet; de verantwoordelijkheid voelt voor het welzijn van ieder die daar werkt. Hoe ze alle ballen in de lucht houdt, te weinig uren in haar dag heeft. En tja; de baby is er ook bijna. Nog…
In bed, met Daf en Marjet!
Welkom bij de podcast van Daphne en Mariette! Ze zijn gepassioneerde vrouwen, met ervaring in het leven op alle vlakken. Maar ook zijn zij de beste vriendinnen en runnen samen een prachtig bedrijf. Ze zijn dan ook gedreven ondernemers die pionieren in een business waar het anderen niet lukte deze te legaliseren (ben je al…
Abortus: waarom wel/waarom niet?
Abortus; zoveel vrouwen maken het mee direct of indirect. Er is veel pijn omtrent dit onderwerp, toch wordt het zelden besproken. In deze aflevering bespreken Mariette en Daphne hun eigen ervaringen rondom dit onderwerp. Hoe maak je de beslissing om tot een abortus over te gaan? Wat voor gedachtes kom je dan allemaal tegen en…