Ovulatie berekenen?

Wanneer je zwanger probeert te worden, is het belangrijk om je ovulatie te berekenen en de kalender nauwlettend in de gaten te houden. Je bent namelijk slechts enkele dagen per cyclus vruchtbaar, en tijdens deze dagen is de kans op zwangerschap het grootst. Met onze handige ovulatiecalculator kun je eenvoudig je vruchtbare dagen en exacte ovulatiedatum berekenen. Ontdek nu hoe je jouw kansen op zwangerschap kunt optimaliseren door je ovulatieperiode precies te bepalen.

Home » Ovulatie Berekenen

Ovulatiecalculator

Je ovulatie berekenen kan met onze handige ovulatiecalculator.

Wat is de ovulatie?

De ovulatie, ook wel eisprong genoemd, is het moment in de menstruatiecyclus wanneer een rijpe eicel vrijkomt uit de eierstok. Dit gebeurt één keer per maand en is heel belangrijk voor bevruchting. De eicel reist naar de baarmoeder en kan binnen 24 uur worden bevrucht. Je eisprong berekenen helpt je om je vruchtbare dagen te herkennen en je kansen op zwangerschap te vergroten.

Wanneer zijn mijn vruchtbare dagen?

Om je kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten, is het belangrijk om je vruchtbare dagen te kennen. Dit kun je doen door te berekenen wanneer je ovulatie plaatsvindt. Tijdens je menstruatiecyclus komt een rijpe eicel vrij, meestal rond het midden van de cyclus. Voor een gemiddelde cyclus van 28 dagen gebeurt dit ongeveer op dag 14. De eicel kan binnen 24 uur na de ovulatie bevrucht worden.

Je meest vruchtbare periode begint enkele dagen voor je ovulatie en eindigt een dag daarna, omdat zaadcellen drie tot vijf dagen kunnen overleven in het lichaam. Wil je weten wanneer je vruchtbare dagen precies zijn? Dan kun je je eisprong berekenen om je kansen op een succesvolle zwangerschap te vergroten. Het berekenen van je ovulatie helpt je om het ideale moment te bepalen voor bevruchting.

Dag ten opzichte van de ovulatieVruchtbaarheidsmeter
7 dagen voor de ovulatieNiet vruchtbaar
6 dagen voor de ovulatieNiet vruchtbaar
5 dagen voor de ovulatieLaag vruchtbaar
4 dagen voor de ovulatieBeetje vruchtbaar
3 dagen voor de ovulatieVruchtbaar
2 dagen voor de ovulatieZeer vruchtbaar
1 dag voor de ovulatieZeer vruchtbaar
Dag van de eisprongZeer vruchtbaar
1 dag na de ovulatieLaag vruchtbaar

Hoe herken ik de eisprong?

Het herkennen van de eisprong, ook wel ovulatie genoemd, kan je helpen om je vruchtbare dagen beter te begrijpen. Hier zijn enkele veelvoorkomende ovulatiesymptomen:

  • Ovulatiepijn: Je kunt pijn in je onderbuik voelen, vaak op één specifieke plek links of rechts. Deze stekende pijn lijkt op menstruatiepijn, kan enkele uren aanhouden en wordt ovulatiepijn genoemd.
  • Verandering in lichaamstemperatuur: Rond de ovulatie stijgt de lichaamstemperatuur ongeveer een halve graad en daalt daarna weer. Door dagelijks je temperatuur te meten, kun je herkennen wanneer je ovulatie plaatsvindt. Let wel op: tegen de tijd dat je de stijging opmerkt, kan de ovulatie al voorbij zijn.
  • Verandering in vaginale afscheiding: Tijdens je vruchtbare dagen verandert je baarmoederhalsslijm: het wordt doorzichtig, elastisch en voelt glibberig aan, vergelijkbaar met eiwit. Buiten de vruchtbare periode is het slijm dikker en romiger.
  • Gevoelige borsten: Door hormonale veranderingen tijdens de ovulatie kun je last krijgen van gevoelige of pijnlijke borsten en tepels.
  • Doorbraakbloedingen: Soms kun je tijdens je ovulatie een lichte bloeding ervaren. Dit wordt ovulatiebloedingen genoemd en kan zich uiten in enkele druppels bloed of bruine afscheiding.
  • Vocht vasthouden: Tijdens je ovulatie kun je merken dat je kleding wat strakker zit en je je opgeblazen voelt. Dit komt doordat je lichaam in deze periode meer vocht vasthoudt.

Door op deze symptomen te letten, kun je beter inschatten wanneer je ovulatie plaatsvindt en zo je vruchtbare dagen optimaal benutten voor een grotere kans op zwangerschap.

Ovulatie berekenen onregelmatige cyclus

Het berekenen van je ovulatie bij een onregelmatige cyclus is uitdagend omdat het moeilijk is om de exacte timing van je eisprong en vruchtbare dagen vast te stellen. Mogelijke oorzaken van een onregelmatige cyclus zijn hormonale schommelingen, stress, gewichtsveranderingen of medische aandoeningen.

Om je vruchtbaarheid te begrijpen, kun je een menstruatiekalender bijhouden of een app gebruiken om je cyclus te monitoren. Je zou bijvoorbeeld de app Flo hiervoor kunnen gebruiken. Dit helpt om patronen te identificeren en je ovulatieperiode te voorspellen. Als je je zorgen maakt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts en je menstruatiekalender of app mee te nemen voor meer gericht advies.

Zelf je ovulatie berekenen

Je kunt zelf eenvoudig je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen door een paar stappen te volgen:

  1. Noteer de eerste dag van je laatste menstruatie.
  2. Tel hier het aantal dagen van jouw cyclus bij op. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar dit kan variëren.
  3. Ongeveer 14 dagen voor deze datum vindt je ovulatie plaats, ook wel bekend als de eisprong.
  4. Je meest vruchtbare dagen zijn de dag van je ovulatie en de twee dagen ervoor.

Een andere methode om je ovulatie te berekenen is door dagelijks je lichaamstemperatuur te meten. Een stijging van 0,3 tot 0,5 graden Celsius in je basistemperatuur, ongeveer twaalf uur na je ovulatie, geeft aan dat je ovulatie heeft plaatsgevonden. Door deze temperatuurveranderingen bij te houden, kun je het moment van je ovulatie beter inschatten en je planning hierop afstemmen als je graag zwanger wilt worden.

Diensten van Dana Centrum

Onze Integral Pelvic Therapy

Onze Integral Pelvic Therapy, een holistische benadering van bekkenbehandeling, vormt een essentieel onderdeel van onze zwangerschapsbegeleiding. We streven naar het herstellen van de bekkenbalans met behulp van zachte externe en indien nodig interne massagetechnieken. Onze ervaring leert dat door specifieke aandacht te schenken aan het bekkengebied tijdens de zwangerschap, het aantal interventies tijdens de bevalling aanzienlijk kan worden verminderd. Dit resulteert vaak in een soepelere bevalling met minder complicaties, zoals we in onze praktijk hebben waargenomen.

Holistische Verloskundigen

Bij ons staat het geloof centraal dat zwangerschap en bevalling natuurlijke processen zijn die het beste tot hun recht komen met zo min mogelijk interventies. We streven ernaar om vertrouwen in het eigen lichaam en innerlijke kracht van elke vrouw te stimuleren, iets wat we iedereen van harte gunnen. Jullie zijn altijd welkom om met ideeën, twijfels en vragen naar ons toe te komen. Op deze manier willen we jullie ondersteunen, met vertrouwen op weg naar een sterke start als gezin!

Om deze zorg mogelijk te maken vragen wij een eigen bijdrage. Bekijk onze keuzepakketten.

Ervaringen van cliënten

“Ik heb door zwangerschapsdiabetes een hele pittige zwangerschap gehad en had me geen betere verloskundigen kunnen wensen dan de verloskundigen van Dana”

Liefs, Sanne en Mathijs

We hebben een hele fijne ervaring gehad met het team van Dana. Naast de reguliere zorg is er veel tijd en aandacht tijdens het hele traject voor wat er bij ons speelde en belangrijk was. Dit gaf rust en vertrouwen wat van hele grote waarde is geweest

Carlyn en Matthijs

Het was geweldig om het team van Dana aan onze zijde te hebben. Ze voelden precies aan waar behoefte aan was en luisterden goed naar onze wensen. Alles vanuit vertrouwen; precies wat wij wilden!

Marga en Christian

Meer weten over verloskundigen zorg?

Zwangerschapssymptomen
Blog | Zwangerschap

Wanneer de eerste zwangerschapssymptomen?

Wanneer treden de eerste zwangerschapssymptomen op? Het proces van zwanger worden en zwanger zijn brengt een mix van opwinding en spanning met zich mee. Vanaf het moment van conceptie begint je lichaam te veranderen en start een magische reis. Een tijd van verwondering, ongelooflijke kracht en soms ook onzekerheid. Bij Dana Centrum begrijpen we dat…

IPT opleiding docenten
Blog | Zwangerschap

Overtijd zijn. Wat houdt dit in?

Je had je menstruatie al verwacht en bent nog niet ongesteld geworden…. In de meeste gevallen betekent het ‘overtijd zijn’ dat je mogelijk zwanger bent, maar niet altijd; menstruatiecycli kunnen nou eenmaal variëren, waardoor het moeilijk kan zijn precies te bepalen wanneer je “overtijd” bent. Wat kan het betekenen als je menstruatie uitblijft? En wat…

Toegepaste IPT voor Zorgprofessionals
Blog | integral pelvic therapy | Training Toegepaste IPT

Voordelen Toegepaste IPT-technieken voor Zorgprofessionals en Cliënten

Als zorgprofessional sta je dagelijks voor de uitdaging om de best mogelijke zorg te bieden aan je cliënten. Of je nu als verloskundige, (bekken)fysiotherapeut, (verloskundig) arts (i.o.) of, in een aanverwante discipline werkzaam bent, je zoekt voortdurend naar manieren om de kwaliteit van zorg te verbeteren en het welzijn van je cliënten te optimaliseren. We zien dat onze methode Integral Pelvic Therapy steeds…