Badbevalling bij Dana Centrum

Je hebt vast weleens gehoord over een badbevalling en dat veel vrouwen die in bad bevallen zijn er positieve ervaringen mee hebben gehad.  Maar wat houdt dat eigenlijk zo’n badbevalling, wat zijn hiervan de voordelen en hoe gaat het allemaal in zijn werk? We vertellen je hier graag meer over. 

Home » bevalling » Badbevalling

Voordelen badbevalling

In bad bevallen kan zowel in een speciaal bevallingsbad als in een gewoon bad. De voordelen van een badbevalling voor jou als moeder zijn onder andere dat het warme water helpt om te ontspannen en pijn te verlichten. De ontsluiting verloopt soms sneller in bad. Je kunt de weeën beter opvangen en de behoefte aan medische pijnbestrijding is vaak kleiner. In het water kun je ook gemakkelijker van houding veranderen, wat kan helpen om de bevalling comfortabeler en soms sneller te laten verlopen. Voor de baby zorgt bevallen in warm water ervoor dat de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld zachter verloopt. Zo maakt je baby een rustige start.

Werkwijze van de badbevalling

Je kunt een bevalbad gebruiken om in de actieve fase van je bevalling de weeën op te vangen, en ook om uiteindelijk daadwerkelijk te bevallen in bad als je dat wilt. De meeste vrouwen hebben vooral baat bij de verzachtende voordelen van het warme water als ze al krachtige en regelmatige weeën hebben en vaak is dit dan ook het moment waarop je voor het eerst in het bad stapt. 

Het water in het bad heeft een temperatuur van 37 graden Celsius. Als je bevalbad groot genoeg is kan je partner zelfs mee in bad om je te ondersteunen. Natuurlijk kunnen je partner, verloskundige of doula je ook ondersteunen zonder bij je in bad te zitten. Een bevalbad staat meestal vrij in de ruimte en is daardoor van meerdere kanten benaderbaar.

Je hoeft overigens niet de hele bevalling in bad te zitten: misschien wil je er zo nu en dan even uit om een stukje te lopen of even op bed te liggen. Dat is geen enkel probleem en het wordt zelfs juist aangeraden om elke 2 uur even uit bad te gaan. Het warme water kan dan het beste zijn positieve werk doen. Als je bevalling zonder complicaties verloopt kun je in veel gevallen ook je kindje in bad geboren laten worden.

Wanneer in bad bevallen?

Vrijwel iedereen mag tijdens een bevalling in bad om de weeën in de ontsluitingsfase op te vangen, ook als je een medische indicatie hebt. Tijdens een badbevalling kunnen de hartslag van je baby en de weeënactiviteit meestal gewoon gemeten worden. Hiervoor wordt dan een draadloze en watervaste CTG gebruikt. Niet iedereen mag de bevalling afmaken in bad. Als je bijvoorbeeld een ruggenprik wilt of andere medische pijnbestrijding krijgt, is bevallen in bad minder veilig en beval je uiteindelijk buiten het bad.

Waar vindt de badbevalling plaats?

Een badbevalling thuis is bijna altijd mogelijk als je er voldoende ruimte voor hebt in huis. Ook in het ziekenhuis kun je vaak om een badbevalling vragen. Er zijn steeds meer ziekenhuizen en geboortecentra die eigen bevalbaden hebben of waar je een door jou zelf meegenomen bevalbad mag opzetten.

Veiligheid bij een badbevalling

Onderzoek wijst uit dat badbevallingen net zo veilig zijn als bevallingen op het droge voor gezonde moeders met een normaal verlopende zwangerschap. Studies tonen aan dat in bad bevallen er vaak voor zorgt dat er minder medische interventies nodig zijn en moeders vaker een positieve bevalervaring hebben. Overleg altijd met je zorgverlener of een badbevalling voor jou fijn en geschikt kan zijn.

Wat onderscheidt ons van een ´reguliere´ praktijk?

Zwanger zijn is een unieke reis en verdient een persoonlijke aanpak op maat. Bij Dana Centrum snappen we dat en stemmen we onze zorg af op jouw individuele wensen. Zoek je hoogwaardige zorg? Dan ben je bij Dana Centrum aan het juiste adres. Onze holistische aanpak is anders dan de standaardzorg, wat zorgt voor een bijzondere en unieke ervaring. Voor deze speciale zorg vragen we een eigen bijdrage. Ontdek meer over onze diverse keuzepakketten.

Zorg Dana

  • Twee of drie toegewijde vroedvrouwen
  • Consulten van 45 minuten (10 tot 12)
  • Continue ondersteuning, zelfs medisch
  • 24 uur* ondersteuning bij de bevalling
  • 2/3* kraambezoeken van 1 uur
  • 3 echo´s (ruime tijd)
  • Partnerbegeleiding
  • 1 huisbezoek tijdens zwangerschap
  • 1 IPT behandeling (à 350,-)
  • Begeleiding van A tot Z
  • Praktijk in huiselijke sfeer

Reguliere zorg

  • Eén (wisselende) vroedvrouw
  • Consulten van 15 minuten (10 tot 12)
  • 1e lijns ondersteuning
  • 4 uur* ondersteuning bij bevalling
  • 2/3 * kraambezoeken van 10 minuten
  • 3 echo´s 

Diensten van Dana verloskundigen

Holistische aanpak

Bij ons staat het geloof centraal dat zwangerschap en bevalling natuurlijke processen zijn die het beste tot hun recht komen met zo min mogelijk interventies. We streven ernaar om vertrouwen in het eigen lichaam en innerlijke kracht van elke vrouw te stimuleren, iets wat we iedereen van harte gunnen. Jullie zijn altijd welkom om met ideeën, twijfels en vragen naar ons toe te komen. Op deze manier willen we jullie ondersteunen, met vertrouwen op weg naar een sterke start als gezin!

holistische verloskundigen

Ervaringen van cliënten

“Ik heb door zwangerschapsdiabetes een hele pittige zwangerschap gehad en had me geen betere verloskundigen kunnen wensen dan de verloskundigen van Dana”

Liefs, Sanne en Mathijs

We hebben een hele fijne ervaring gehad met het team van Dana. Naast de reguliere zorg is er veel tijd en aandacht tijdens het hele traject voor wat er bij ons speelde en belangrijk was. Dit gaf rust en vertrouwen wat van hele grote waarde is geweest

Carlyn en Matthijs

Het was geweldig om het team van Dana aan onze zijde te hebben. Ze voelden precies aan waar behoefte aan was en luisterden goed naar onze wensen. Alles vanuit vertrouwen; precies wat wij wilden!

Marga en Christian

Meer weten over verloskundigen zorg?

echo
Geen onderdeel van een categorie

Abortus: waarom wel/waarom niet? 

Abortus; zoveel vrouwen maken het mee direct of indirect. Er is veel pijn omtrent dit onderwerp, toch wordt het zelden besproken. In deze aflevering bespreken Mariette en Daphne hun eigen ervaringen rondom dit onderwerp. Hoe maak je de beslissing om tot een abortus over te gaan? Wat voor gedachtes kom je dan allemaal tegen en…