Echo’s maken bij Dana Centrum

Echo’s tijdens zwangerschap

Iedere zwangere is bij Dana welkom om een echo te laten maken. Zowel de echo’s op medische op indicatie van je verloskundige, als ook een pretecho die je laat doen op eigen verzoek. Je bent niet verplicht om een echo te laten maken, de keuze is hierin aan jou en je eventuele partner. Ook de medische echo’s die vergoed worden door je zorgverzekeraar zijn niet verplicht. Wel raden we je aan de voors- en tegens goed door te spreken met je verloskundige, zodat je/jullie weloverwogen je keuze kunt maken. Onze echoscopiste Marloes maakt bij ons de echo’s.

Vitaliteits echo

Tussen 6 en 10 weken zwangerschap kun je een vitaliteitsecho laten uitvoeren. Je kunt hier zelf voor kiezen of er kan een medische reden zijn dat het wordt aangeraden. Bijvoorbeeld bij onregelmatige cyclus, recente anticonceptiestop of een miskraam in de voorgeschiedenis.

Een vitaliteitsecho kan duidelijkheid geven over jouw prille zwangerschap. Er wordt onder andere bekeken:

  • Of de zwangerschap zich binnen of buiten de baarmoeder bevindt.
  • Of het embryo zich op de juiste plek in de baarmoeder heeft ingenesteld (bijvoorbeeld niet in de overgang naar een eileider of op de plek van een litteken van een keizersnee).
  • Of het hartje klopt.
  • Of je zwanger bent van een eenling of van een meerling.
  • Of er een afwijking in of rondom de baarmoeder zichtbaar is, zoals een cyste of vleesboom.

De echoscopiste kan je nog niet vertellen hoe lang je zwanger bent. Daar is op dit moment nog moeilijk zekerheid over te geven. Bij de termijnecho krijg je meer te horen over de zwangerschapsduur en kan de uitgerekende datum worden vastgesteld.

Als je gepland zwanger bent, kan je het meestal wel uitrekenen: je telt het aantal weken vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Let op: dit is alleen een schatting. Zodra de echoscopist het vruchtje kan meten, krijg je een betrouwbare termijn te horen. Dit is ook de termijn waar je verloskundige de rest van je zwangerschap van uitgaat.

Goed om te weten: de echoscopiste kan voorstellen de vitaliteitsecho inwendig te maken voor een optimaal beeld. Het embryo kan nog zo klein zijn dat het niet te zien is met een uitwendige echo. Jouw keuze staat altijd voorop.

Termijn echo

Tijdens de termijn echo kijkt de echoscopist voor jullie naar de grootte en vroege ontwikkeling van je kindje. Aan de hand van de kruin-stuit lengte kunnen we een redelijk betrouwbare inschatting maken van de leeftijd van je kindje. Hiermee kan de uitgerekende datum bepaald worden. Deze echo zal in de meeste gevallen goed via je buik gemaakt kunnen worden.

Deze echo wordt verricht op medische indicatie en dus vergoed door je zorgverzekering.

13 weken echo

Elke zwangere krijgt sinds september 2021 de keuze om een 13 weken (eerste trimesterscreening) echo te laten doen. De uitvoering is nog onderdeel van een landelijk wetenschappelijk onderzoek. Wanneer je de 13 weken echo laat maken, doe je automatisch mee aan dit onderzoek. Het doel van het onderzoek is te weten komen of het zinvol is om bij deze termijn te screenen: kunnen we al afwijkingen opsporen en hoe goed zijn we daarin? Is het zinvol? Levert het betere uitkomsten op voor de zwangerschap? Deelname aan het onderzoek en het laten maken van de echo is voor zwangeren kosteloos.

20 weken echo

De 20 weken echo wordt verricht op medische indicatie en daarom vergoed vanuit je zorgverzekering. Er wordt o.a. gekeken naar de groei en ontwikkeling van hersenen, hart, rug, organen en ledematen. De locatie van de placenta wordt bekeken. Tijdens de medische echo’s is het aan te raden kinderen niet mee te nemen. Dit is beter voor de concentratie van de echoscopist. Voor kinderen zijn deze echo’s vaak te lang en niet interessant. En er kan iets bijzonders gezien worden op de echo.

Dana is aangesloten bij regionaal centrum Utrecht (SPSRU). Wanneer er bijzonderheden worden gezien bij een screenings echo wordt er op jullie wens een vervolgafspraak ingepland in het WKZ.

Diagnose echo

Ook is het soms wenselijk om middels een echo specifiek te kijken, bijvoorbeeld naar de groei van jullie kindje, de locatie van de placenta of de ligging. Dit besluiten jullie samen met je verloskundige. Een diagnose echo is op medische indicatie en is daarom vergoed vanuit je zorgverzekering.

Geslachtsbepaling vanaf 15 weken

Vanaf 15 weken kun je een geslachtsbepalingsecho doen. Bij de 13 weken echo is het nog net te vroeg om het echt goed te kunnen zien. Het is om medische en ethische redenen niet toegestaan om tijdens de 13 weken screening naar het geslacht te kijken.

Wanneer je voor een echo komt

We proberen zoveel mogelijk je afspraak voor een echo en de verloskundige te combineren. Daarom kan het soms zijn dat je even moet wachten bij onze assistente in de wachtkamer.

Om optimaal beeld te krijgen kan het helpen dat je blaas gevuld is. Tijdens de medische echo’s is het af te raden om kinderen mee te nemen. Dit is beter voor de concentratie van de echoscopiste. Voor kinderen duren deze echo’s vaak te lang. Tijdens een echo legt onze echoscopiste Marloes uit waar ze naar kijkt. Jullie krijgen ook altijd een foto van jullie kindje mee.

Pret echo op eigen verzoek

Op ieder moment in je zwangerschap zijn jullie welkom om zelf te kiezen voor een echo. Dat kan bijvoorbeeld een vroege echo zijn, om te bevestigen of je inderdaad zwanger bent, of een geslachtsbepaling vanaf 15 weken. Tot ongeveer 32 weken kun je je kindje mooi in beeld brengen. Daarna wordt het erg vol in je buik en is het beeld niet altijd even herkenbaar meer voor de niet geoefende kijker. We zijn natuurlijk altijd afhankelijk van de positie van jullie kindje. Ook na 32 weken zijn jullie welkom, houd er rekening mee dat het beeld voller is. Wij maken vanaf april geen 3D echo’s meer, omdat we voor een splinternieuw High-end echosysteem hebben gekozen met nog beter 2D beeld.

Echo’s op eigen verzoek worden niet vergoed door je zorgverzekering. Deze betaal je dus zelf.

Meer info over medische screening in de zwangerschap: www.pns.nl

Algemene voorwaarden echoscopie bij Dana Centrum