Daphne van der Putten IPT-Practitioner, Eigenaar, Founder van Integral Pelvic Therapy, Vroedvrouw, Opleider

Vroedvrouw in hart en nieren, begaan, betrokken, liefdevol, kundig en krachtig. Al jaren begeleidt zij vrouwen in het bijzondere proces van zwangerschap en geboorte. Daarnaast is zij een ondernemer met een gepassioneerde visie. Zij legt verbanden waar anderen dat niet zien, waarbij gelijkwaardigheid en vrijheid belangrijke principes zijn.

Mijn naam is Daphne van der Putten. Ik ben, naast een creatieve ondernemer, vroedvrouw in hart en ziel. Mijn inspiratiebronnen zijn Ina May Gaskin, Michel Odent en Sheila Kitzinger. Deze geboortewerkers hebben niet alleen diepgaande kennis over het vrouwenlichaam en het geboorteproces, ze eren ook de innerlijke wijsheid van de vrouw. Ze zijn voorstander van het laten ontvouwen van een autonome geboorte (m.a.w. zonder overbodige inmenging van buitenaf). Female empowerment en lichaamswijsheid zijn in mijn carrière altijd de rode draad geweest.

Ik help vrouwen in hun zoektocht naar lichaamsbewustzijn, zodat ze haar lichaam, gevoelens maar ook haar grenzen kan waarnemen en ernaar kan handelen. 

Daphne van der Putten IPT-Practitioner

Medische achtergrond 

In 2009 ben ik afgestudeerd als verloskundige. Mijn opleiding heb ik afgerond in België en heb daar als zogenaamde caseload verloskundige in een kleine vroedvrouwen praktijk gewerkt. We begeleidden thuis- en ziekenhuisgeboortes. Na een tijdje voelde ik een verlangen om me te verdiepen in ingewikkeldere zaken die kunnen spelen tijdens een geboorte en begon ik te werken als klinisch verloskundige. Daarna heb ik een aantal jaren gewerkt in een academisch ziekenhuis (het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht), alwaar ik meehielp met gecompliceerde geboortes die specialistische kennis en zorg vereisten. Daar ben ik ook gecertificeerd als neonatale life supporttrainer en basic life supporttrainer en werd ik gecertificeerd hypnobirthing docente. 

Ik heb tijdens mijn tijd in het ziekenhuis altijd geprobeerd bruggen te slaan tussen de medische en complementaire wereld. Iets wat ik nog steeds met passie doe! 

Inmiddels ben ik aan het werk als vroedvrouw in het Dana Centrum welke ik op heb gericht met Mariëtte. Daar mag ik, samen met mijn geweldige collega’s, thuis- en ziekenhuisbevallingen begeleiden. Ik werk graag op een vrije manier, los van protocollen, maar met respect voor de wetenschap. Tegenwoordig ondersteun ik in Dana Centrum mijn collega- vroedvrouwen bij ziekte en vakanties en begeleid ik af en toe een laag aantal cliënten per maand als caseload vroedvrouw.

Naast mijn werk als vroedvrouw en lichaamswerker ben ik de trotse moeder van drie zonen van momenteel 14, 19 en 22 jaar oud. Ik ben heel trots op hen en voel me elke dag dankbaar en gezegend dat ze gezond en gelukkig zijn! 

Spirituele ontwikkeling 

Mijn spirituele reis loopt parallel aan mijn ontwikkeling in mijn werk en ik heb allerhande cursussen gedaan op dit gebied, waarbij ik heb leren bidden en mediteren. Ik heb het prachtige concept van de mens als seksueel wezen omarmd door het volgen van verschillende tantra trainingen. Ik heb geleerd te voelen zonder oordeel en alle gevoelens toe te laten, alles te accepteren wat zich in mij voordoet zonder het te willen veranderen, zowel vreugde en extase, als ook ongemak en pijn. 
 

De-armouring 

Door mijn spirituele reis kwam ik in aanraking met de-armouring. Dit is een methode om het lichaam te bevrijden van blokkades die in het lichaam zijn opgeslagen als verdedigingsmechanisme. 
 

Eén van mijn teachers is Susanne Roursgaard (Gaia-methode). Zij gaf me een goede theoretische en praktische basis in het veld van interne en externe de-armouring op zowel vrouwen als mannen. Daarna ben ik me meer en meer aan het verdiepen in het belang van het bindweefsel (fascia) bij het loslaten van spanningen in het lichaam. Ik heb getraind bij een aantal bevriende osteopaten om mijn praktische kennis van het externe bekkengebied te verbreden.

Verder heb ik ook enkele trainingen gevolgd in Myofascial Energetic Release bij Satyarthi Peloquin en Roland Engelbracht. 


In 2017 kreeg ik de kans om de training Holistic Pelvic Care™ te volgen, ontwikkeld door Tami Lynn Kent. Zij is een voorloper op het gebied van intiem lichaamswerk en ik heb veel van haar mogen leren. Mijn praktische kennis met betrekking tot het bekken verdiepte zich in deze setting. Ik leerde hoe je enerzijds kon werken op structureel niveau, zoals het werken met de fascia en het oplossen van spanningspatronen, en anderzijds visualisatietechnieken kon gebruiken om bijvoorbeeld een imprint van trauma in het bekken te vervangen door een gezonde imprint. Vooral na de geboorte is dit een hele nuttige techniek. 

Integral Pelvic Therapy® 

Al deze verschillende technieken en theoretische benaderingen hebben hun sporen achtergelaten op mijn hoedanigheid van therapeut in het veld van vrouw en gezondheid. Ik heb hierdoor mijn eigen manier van werken ontwikkeld, een mix van aandachtige aanraking, fascia- en triggerpointrelease, emotioneel lichaamswerk en energetische technieken. 

In januari 2018 besloot ik te stoppen als verloskundige in het ziekenhuis om mij volledig te wijden aan mijn praktijk als lichaamswerker (gespecialiseerd in zwangerschap en geboorte). Mijn manier van werken kreeg een naam: Integral Pelvic Therapy®. 

Samen met mijn vriendin en wijze vrouw Mariëtte Frits is de opleiding Integral Pelvic Therapy® Education ontwikkeld voor professionals. De opleiding is inmiddels geaccrediteerd door het CRKBO, KTNO, BATC en de KNOV. Ook hebben we de beroepsvereniging Integral Pelvic Therapy Association opgericht (de “IPTA”). Onze missie is om op deze manier holistisch lichaamswerk toegankelijker te maken in het reguliere systeem, zodat het in de toekomst toegankelijk is voor elke vrouw. 

Ik ben trots dat ik mijn eigen pad heb gevonden, dat ik vanuit mijn hart en bekken mag werken en dat ik gesteund word door familie en vrienden. Ik ben dankbaar voor het respect van mijn collega lichaamswerkers, van verloskundigen en dokters. Alles lijkt op zijn plek te vallen terwijl mijn pad zich verder ontvouwt. 

Mijn visie op geboorte:

Mijn visie op geboorte is gebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen in het proces. Keuzevrijheid en het voelen van een belichaamd consent, zijn voorwaarden om in vertrouwen te kunnen baren. Voor mij is het heel belangrijk dat ik met jou als cliënt op een gelijkwaardige basis kan werken, waarbij ik kan begeleiden en adviseren vanuit mijn expertise en waarbij jij bij iedere stap kan invoelen en besluiten of je iets wel, of juist niet wilt. 

Het begeleiden van dit proces ervaar ik iedere keer weer als een verrijking. Het is een eer om zo dichtbij te mogen zijn in de transformerende ervaring van een geboorte. Als vroedvrouw, als coach, als sister. 

Om je goed te kunnen begeleiden in dit proces, is het voor mij belangrijk dat jij de bereidheid voelt om diep in jezelf te duiken en jouw eigen denkkader onder de loep te nemen. Over jezelf, over je relatie en over geboorte in het algemeen. Ik geloof dat geboorte een hele spirituele ervaring kan zijn, en dit moet daarom benaderd worden met bewustzijn, holistische en aandachtige zorg. 

BIG-Code: 999 133 82 703