“Een dag niet gedanst is een dag niet geleefd ” / Moeder van 3 | Creatief / beweeglijk / humor / warm & betrokken / klussen in huis
Verloskundige Martine Boerma is een warme en betrokken (vroed)vrouw met ruim 25 jaar ervaring. Ze staat je met de nodige humor, liefde en passie bij in de weg naar het ouderschap. Zij is vanaf 2018 werkzaam bij als IPT-Practitioner en sinds 2021 als holistisch verloskundige bij Dana Centrum.
Even voorstellen: verloskundige Martine Boerma
Op 1 september 1998 begon ik als vroedvrouw in Den Haag. Op dat moment was ik zelf ook pril zwanger. Nu 25 jaar laten heb ik al vele geboortes mogen meemaken, inclusief die van mijn eigen 3 kinderen. Als klinisch verloskundige kreeg ik in 2017 de kans vanuit het Haga ziekenhuis de pilot opleiding Integral Pelvic Therapy (IPT) te volgen. Juist in het ziekenhuis waar de situatie niet meer zo veilig en vertrouwd als thuis voelt, is het zo belangrijk dat mensen elkaar als autonome en spiritueel wezens ontmoeten. Juist bij een geboorte wat ook zo´n aardse, rauw en intens kan zijn.
Bij Daphne van der Putten heb ik toen een tijdje IPT-sessies gegeven, met heel vertraging, tijd en zachtheid bij aanraking. Dit naast mijn baan in het ziekenhuis als klinisch verloskundige, waar veel prikkels zijn, acute zorg nodig is en nergens tijd voor lijkt te zijn. De opleiding IPT heeft mij geholpen om mezelf te voelen en te voeden. Een eerste voorwaarde om de ander te kunnen zien. Los van de medische zorgvraag.
Way of life
Nu ben ik niet aan het werk, maar ben ik vroedvrouw bij Dana. Het is een way of life geworden. Doordat we écht op zoek zijn naar een persoonlijke band met de cliënten. Om ze te leren kennen en zo te weten wat ze nodig hebben in de transitie naar het ouderschap. Iedereen is uniek met zijn eigen bagage en eventuele littekens uit het leven. Elke voorbereiding is dus ook uniek.
Wat spreekt het werken bij Dana jou zo aan?
Werken bij Dana heeft eigenlijk alles: het zijn van vroedvrouw maar ook het therapeutische in de vorm van IPT. Daarnaast is er veel ruimte voor creativiteit. Het daagt je uit om na te denken: Wat heeft dit stel nu nodig? Dit nodigt om creatief te zijn, waardoor je jezelf ook continue blijft voeden en ontwikkelen. Daarbij ben ik met mijn klinisch verloskundige achtergrond, ook als een vis in het water in de medische setting. Bijvoorbeeld bij een stuitligging of andere medische reden heb ik ook nog een grote rol. Soms als doula, maar je blijft aan boord tot het einde.
Integral Pelvic Therapy (IPT) & zwangerschap
De zwangerschap ontstaat door seksualiteit in het bekken. De baby groeit in het bekken. Tijdens de bevalling, komt het kindje door je bekken naar buiten. En we hebben het niet over het bekken? Tijdens mijn opleiding tot verloskundige hadden we het daar niet over. Achteraf, met de kennis die ik nu heb, is dat natuurlijk best gek.
Het bekken is het gebied van jouw veiligheid, je basis. Kun je bewust bij je bekken zijn. Wat zich daar afspeelt? Kijk eens, is het daar veilig? Kun je je bekken bewonen? Voordat je iemand anders daar in dat gebied toelaat. Daar werken we mee in de IPT-sessies. In de zwangerschap, maar soms ook na de bevalling. IPT is geen garantie voor een ‘goede’ bevalling. Maar maakt je wel zoveel meer bewust van wat er zich in dit gebied afspeelt. Het mooie vind ik dat je bij IPT soms niet eens hoeft aan te raken. Sowieso is elke IPT-sessie weer anders. Altijd kijken we in het moment wat nodig is.
BIG-Code: 990 488 59 203