Badbevalling
| | | | |

Minder pijn bij bevalling?

“Hoe kan ik nu minder pijn voelen als ik ga bevallen?”

Deze vraag krijg ik verloskundige zo vaak. En het antwoord is eigenlijk heel simpel. Het antwoord is; “overgave”.

“Overgave? Hoe bedoel je, overgave?”

Keer op keer zie ik tijdens een bevalling dezelfde worsteling. Het gevoel van controle te willen houden over de situatie, angst voor wat er komen gaat, niet weten hoe om te gaan met de weeën.

Minder pijn bij bevalling? Geef je over!

Telkens is het voor mij als vroedvrouw op zoek te gaan naar de sleutel tot overgave. Ik zie de bevalling als een puzzel. En in die puzzel zijn er telkens andere stukjes die het uiteindelijk compleet maken. Dingen uit het verleden die nog dwars zitten, of op het vlak van de relatie. Of imprints over hoe een bevalling eruit zou horen te zien. Wat er zou moeten gebeuren. En telkens voel ik in en vraag ik mij af; Wat heeft deze vrouw nodig om de weeën helemaal te durven toelaten? Om geen enkel verzet te voelen en mee te gaan met haar lijf? Hoe kan zij voorbij de angst, voorbij het niet- weten, voorbij het onbekende?

Tips om minder pijn bij de bevalling te ervaren

Er zijn een aantal gemene delers die over het algemeen goed werken;

– vertrouwen hebben in jezelf en de mensen om je heen
– een partner die je steunt door dik en dun (zie mijn eerdere post over papa’s bij de bevalling)
– een lichaam vrij van blokkades, wat je zelf goed kent en vertrouwd mee bent (ik vind natuurlijk dat onze methode Integral Pelvic Therapy (IPT) heel goed werkt, net zoals haptonomie of mindfulness)
– zorgverleners aan je bed die je door en door kennen, niet weggaan als je bevallen bent en bij je blijven, ook als je naar het ziekenhuis zou moeten in geval complicatie
– je goed voorbereiden en je wensen en verlangens opschrijven in een geboorteplan
– niet gestoord worden in je proces, zoals een hertje wat alleen kan bevallen in alle rust
– contact hebben met je kindje, voelen dat jullie het echt samen doen
– het woord pijn niet gebruiken, dat geeft een negatief gevoel (beter spreek je over intensiteit of sensaties)

“Ja maar… Dit klinkt allemaal leuk, maar ik heb concretere handvaten nodig! Heb je die? ”Jawel, die zijn er!

Lichaamswerk; wees aanwezig bij je pijn

Ik denk dat bevallen een mentale en fysieke beleving is. Het mentale stuk is heel belangrijk, maar daarover later meer. Hoe zit dat met je lijf? Met het moment dat je weeën hebt en je van gekkigheid niet meer waar je het zoeken moet?

Wat ik telkens merk, is dat vrouwen die iets van lichaamswerk hebben gedaan in hun zwangerschap een enorme voorsprong hebben tijdens de bevalling. Als we een IPT sessie geven, gaan we in het lijf voelen naar spanningspatronen of pijnplekken in je bekken en daar blijven we bij. Door die zachte, liefdevolle maar aanwezige aanraking, kan het lijf de spanning loslaten. Je voelt het echt onder je vingers wegvloeien. Denk maar eens aan een schoudermassage waarbij je de pijnplek voelt, maar die echt even helemaal ontspant bij aanraking. Van die “lekkere pijn”. Het is je bekken precies hetzelfde. En door die aanraking, ben je als vanzelf meer in contact met je bekken, daar waar je baby geboren moet worden. Je leert om als het ware “bij de pijn te blijven”, in plaats van ervan weg te gaan.

Bij de pijn blijven, is een grote variabele! Het helemaal toelaten, zo groot als je kunt, om vervolgens je lichaam volledig te ontspannen. Die wee over je heen laten komen, helemaal te accepteren, blijven ademen, zo veel mogelijk voelen en je hele lichaam ontspannen.

Dat is wat helpt. Echt helpt. Niet je lijf aanspannen, schouders opgetrokken en je bovenlijf weg bewegen van je onderlijf. Ga met je hele aandacht en bewustzijn naar die weeën toe en ontspan.

Ontspannen kaken, ontspannen bekken

Wat ook helpt, is je kaken loslaten. Er is een verbinding tussen je kaak en je bekken. Als je een zacht en laag geluid maakt, laten je spieren van bekkenbodem vanzelf los. Het “ohm” geluid maken dus.

Daarnaast weten we uit de literatuur dat massage tijdens een wee super effectief is. Een lijf geeft voorrang aan het voelen van een aanraking tov van pijn. Denk maar eens aan het wrijven over je buik als je buikpijn hebt. Dat verlicht de pijn. Zo ook met weeën. Een goede druk op de rug of massage van de benen helpt enorm de pijn te verzachten.

En… last but not least;

Warm water is voor vele vrouwen een ongelooflijke sleutel. Bevallen in bad maakt je spieren soepel en zacht en helpt de pijn te verzachten. Ik ben een grote fan van onder water bevallen! Ook een douche of warm waterkruik zijn natuurlijke hulpmiddelen die je helpen in de overgave te komen.

Welke tips zou jij geven aan zwangere vrouwen hoe je met de weeën kan gaan?

#pijn
#bevallen
#weeën
#integralpelvictherapy
#verloskunde

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *