Embodied Consent in nood
| |

Badbevalling: wat zijn de voordelen?

Een badbevalling heeft veel voordelen, voor zowel moeder als kind. Tegenwoordig kun je ook in steeds meer ziekenhuizen in bad bevallen, en terecht! Laten we eens een duik nemen in de voordelen van bevallen in water.

Bevallingshormoon oxytocine

Het warme water van het bad zorgt voor een betere doorbloeding, wat op zijn beurt leidt tot een verhoogde productie van het bevallingshormoon oxytocine. Dit hormoon speelt een cruciale rol bij het opwekken van goede, krachtige weeën, wat de bevalling op een natuurlijke manier bevordert. Bovendien heeft oxytocine een wisselwerking met een ander hormoon, endorfine. Dit hormoon werkt als een natuurlijke pijnstiller.

Bewegingsvrijheid en indalen van de baby

Een van de fantastische voordelen van bevallen in water is dat je gewichtloos bent. Hierdoor kun je je gemakkelijker bewegen en een bevalhouding aannemen die voor jou het meest comfortabel is. Bovendien zorgt de gewichtloosheid ervoor dat er meer ruimte in het bekken ontstaat, waardoor de baby gemakkelijker kan indalen.

Ondersteunende bevalhouding

Het bad biedt de mogelijkheid om gemakkelijk op je knieën of hurken te zitten, terwijl je tegen de badrand leunt. Hierdoor werkt de zwaartekracht mee tijdens de bevalling, wat de ontsluiting kan bevorderen en versnellen.

Minder kans op een knip

De warmte van het water zorgt voor een betere doorbloeding van het gebied tussen je vagina en anus. Hierdoor is dit gebied vaak soepeler en is er minder vaak een knip nodig tijdens de bevalling.

Minder kans op uitscheuren

Vrouwen die in bad bevallen, hebben minder kans op het uitscheuren van het perineum. Het zachte en goed doorbloede bekkengebied speelt hier een cruciale rol in, waardoor de bevalling over het algemeen soepeler verloopt.

Verlichting van bekkenpijn

Voor vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben gehad van bekkenpijn, kan een badbevalling een zegen zijn. Het zachtere en beter doorbloede bekkengebied zorgt ervoor dat bevallen in water minder pijnlijk is.

Badbevalling: 5 voordelen op een rij

Kortom, een badbevalling biedt talloze voordelen die kunnen bijdragen aan een positieve en natuurlijke bevallingservaring. Het warme water stimuleert de aanmaak van oxytocine, bevordert bewegingsvrijheid en indaling van de baby, en zorgt voor een betere doorbloeding van het bekkengebied. Dit alles draagt bij aan een comfortabelere bevalling met mogelijk minder pijn en minder kans op complicaties.

Contra indicaties badbevalling

Ondanks de vele voordelen van een badbevalling, zijn er ook contra indicaties. Bepaalde condities van de moeder, zoals diabetes, koorts of een infectie bijvoorbeeld. Ook bij een stuitligging, gebroken vliezen zonder weeën, premature bevalling, of wanneer je graag pijnstilling (ruggenprik)wenst, is een een badbevalling geen veilige optie.

In bad bevallen? Ga in gesprek met je zorgverlener

Gelukkig is het vaak wél mogelijk. Wil je graag in bad bevallen? Ga in gesprek met je zorgverlener. Vaak is er best veel mogelijk. Als je een goede zorgverlener hebt zal hij/zij je ook alle voor- en nadelen uitleggen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *