Zwangerschapssymptomen
|

Wanneer de eerste zwangerschapssymptomen?

Wanneer treden de eerste zwangerschapssymptomen op? Het proces van zwanger worden en zwanger zijn brengt een mix van opwinding en spanning met zich mee. Vanaf het moment van conceptie begint je lichaam te veranderen en start een magische reis. Een tijd van verwondering, ongelooflijke kracht en soms ook onzekerheid. Bij Dana Centrum begrijpen we dat helemaal en begeleiden we je het liefst al vanaf het allereerste begin van je zwangerschapsreis.

Wat zijn de eerste symptomen van een zwangerschap?

De eerste zwangerschapssymptomen kun je soms al binnen een paar weken na de conceptie herkennen. Ze verschillen van vrouw tot vrouw. Naast het uitblijven van je menstruatie kun je bijvoorbeeld ochtendmisselijkheid en vermoeidheid ervaren, gevoelige borsten of tepels opmerken, stemmingswisselingen krijgen of ineens een afkeer hebben voor koffie of bepaalde geuren.

De eerste zwangerschapssymptomen na innesteling

Ook de innesteling kan soms merkbaar zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld licht bloedverlies, krampen en een lichte toename van vaginale afscheiding hebben, al is dat zeker niet bij alle vrouwen zo. Dit kunnen de eerste zwangerschapssymptomen na innesteling zijn. Deze subtiele signalen kun je ongeveer een week na de bevruchting al merken.

Misselijkheid als zwangerschapssymptoom

70-85% van de zwangere vrouwen heeft in de eerste drie maanden van de zwangerschap last van misselijkheid. Dit zwangerschapssymptoom wordt ochtendmisselijkheid genoemd, maar kan op elk moment van de dag optreden. Sommige vrouwen voelen zich licht misselijk, terwijl anderen last hebben van ernstige misselijkheid en braken. Vervelend, maar meestal een normaal onderdeel van het zwangerschapsproces. Naast het zwangerschapshormoon hCG stijgt ook het oestrogeengehalte in het begin van de zwangerschap snel. Vermoedelijk is de stijging van deze spiegels een oorzaak van de misselijkheid.

Vermoeidheid als zwangerschapssymptoom

Het groeiende leven in je buik vergt veel energie van je lichaam. Je moe voelen is dus niet heel vreemd, zelfs na voldoende rust. Dit zwangerschapssymptoom merk je meestal in het eerste en derde trimester. Het is belangrijk om jezelf genoeg rust en slaap te gunnen en om hulp te vragen wanneer dat nodig is.

Gevoelige borsten en tepels als zwangerschapssymptoom

Als je net zwanger bent, veranderen de hormoonspiegels, waardoor je borsten gevoeliger kunnen worden en je tepels pijnlijk aan kunnen voelen. Dit zwangerschapssymptoom merk je soms al kort na de conceptie en is vaak een van de eerste dingen die vrouwen opmerken als ze zwanger zijn. Meestal is de pijn of gevoeligheid tijdelijk en kan het worden verlicht door het dragen van een goed ondersteunende beha. 

Stemmingswisselingen als zwangerschapssymptoom

De hormonale veranderingen in je lichaam kunnen ook een rollercoaster aan emoties veroorzaken, van blijdschap tot huilen zonder duidelijke reden. Het zwangerschapssymptoom stemmingswisselingen komt veel voor tijdens de zwangerschap. De stemmingswisselingen kunnen intenser zijn in het eerste en derde trimester, en het is over het algemeen heel normaal als je ze ervaart.

Hoofdpijn en duizeligheid als zwangerschapssymptoom

Ervaar je hoofdpijn en duizeligheid in het begin van je zwangerschap? Ook dit is een van de zwangerschapssymptomen en wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in je lichaam, veranderingen in de bloedsomloop of een wat lagere bloeddruk. Als je hier zorgen over hebt, kun je altijd contact opnemen met de verloskundige.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Als je zwanger bent, gaat je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aanmaken. De hoeveelheid hCG verdubbelt zich per 2 a 3 dagen. Over het algemeen heb je ongeveer een week na de innesteling voldoende hCG aangemaakt om je zwangerschap aan te tonen met een urinetest. Hoe langer je wacht, hoe meer hCG en hoe betrouwbaarder de testresultaten zijn. Een goed moment om een zwangerschapstest te doen, is de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen. Er zijn ook ultragevoelige testen te koop waarmee je soms al 4 tot 6 dagen eerder kunt testen dan je volgende menstruatiedatum.

Wel zwangerschapssymptomen, maar niet ongesteld en ook niet zwanger?

Het kan voorkomen dat je niet ongesteld wordt en ook niet zwanger bent. Stress kan hierin een grote rol spelen. Door te veel stress kan je hormoonhuishouding worden verstoord. In tijden van stress maakt je lichaam je o.a. adrenaline en cortisol aan om je lichaam in een hogere staat van paraatheid te brengen. Door het vrijkomen van deze hormonen komen andere lichaamsprocessen (zoals onder andere het verteren van voedsel, je immuunsysteem en je cyclus op een lager pitje te staan, waardoor je menstruatie kan uitblijven en je overtijd bent. Na hevige stress kan het zelfs enkele maanden duren voor je lichaam weer helemaal in balans is

Zwanger? Plan een eerste afspraak voor begeleiding bij Dana Centrum

Zodra je weet dat je zwanger bent (of vermoedt dat je zwanger bent) kun je al een afspraak voor een eerste kennismaking maken bij onze verloskundigenpraktijk. De afspraak vindt dan meestal plaats rond de 5 of 6 weken zwangerschap. Tijdens deze uitgebreide kennismaking met 1 van onze vaste verloskundigen, nemen we ruim de tijd om jou en je partner te leren kennen en te horen wat jullie wensen zijn.

Diensten van Dana Centrum

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *