Toegepaste IPT voor Zorgprofessionals
| |

Voordelen Toegepaste IPT-technieken voor Zorgprofessionals en Cliënten

Als zorgprofessional sta je dagelijks voor de uitdaging om de best mogelijke zorg te bieden aan je cliënten. Of je nu als verloskundige, (bekken)fysiotherapeut, (verloskundig) arts (i.o.) of, in een aanverwante discipline werkzaam bent, je zoekt voortdurend naar manieren om de kwaliteit van zorg te verbeteren en het welzijn van je cliënten te optimaliseren. We zien dat onze methode Integral Pelvic Therapy steeds meer bekendheid krijgt. En dat is fantastisch nieuws. Voor zowel cliënten als zorgprofessionals. In deze blog bespreken we de voordelen voor professionals om IPT-technieken te kunnen toepassen en welke voordelen dit biedt, zowel voor de zorgverlener als voor de cliënt. 

1. Holistische Benadering 

IPT is een veilige en toegankelijke vorm van lichaamswerk die speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van bekkenklachten en kan verlichting bieden bij uiteenlopende problemen, Zoals pijn bij het vrijen, bekkenklachten na zwangerschap, menstruatiestoornissen, ongewild urineverlies, of andere trauma’s in het bekkengebied

Integral Pelvic Therapy is een holistische benadering van (bekken)zorg die verder gaat dan alleen de fysieke symptomen. Het richt zich op de gehele persoon, inclusief de emotionele, mentale en energetische aspecten van gezondheid. Als zorgprofessional leer je met de toegepaste IPT-technieken niet alleen naar de oppervlakkige klachten te kijken, maar ook naar de dieperliggende oorzaken. Dit betekent dat je een bredere kijk op gezondheid ontwikkelt en beter in staat bent om de complexiteit van de gezondheidsproblemen van je cliënten te begrijpen. 

2. Betere Communicatie en Vertrouwensopbouw 

Een van de kernprincipes van IPT is het opbouwen van wederzijds vertrouwen tussen de zorgverlener en de cliënt. Dit is essentieel voor effectieve zorgverlening. Bij de training Toegepaste IPT-technieken, leer je hoe je snel op een dieper niveau kunt communiceren en echt kunt luisteren naar de behoeften en zorgen van je cliënt. Je leert communiceren volgens het Embodied Consent. Dit resulteert in een sterke vertrouwensband, waardoor cliënten zich meer op hun gemak voelen om hun problemen te delen en samen te werken aan oplossingen. 

3. Trauma-Informed Werken 

Tijdens de training Toegepaste IPT-technieken voor Zorgprofessionals, leer je ook over trauma en trauma-geïnformeerd werken. Dit is van onschatbare waarde in de zorg, omdat veel cliënten mogelijk trauma hebben ervaren dat van invloed is op hun gezondheid. Door te begrijpen hoe trauma werkt en hoe je hiermee om moet gaan, kun je cliënten helpen om trauma te helen of de impact ervan op hun welzijn te verminderen. 

4. Verbeterde Hands-on Technieken 

Ook leer je specifieke hands-on technieken die gericht zijn op het herstellen van de balans in lichaam, waaronder ook het bekkengebied. Je leert effectief werken op de fascia waarbij we specifieke tools en handreikingen bieden. Voor zorgprofessionals zoals (bekken)fysiotherapeuten kan dit een waardevolle aanvulling zijn op hun bestaande vaardigheden. Het stelt hen in staat om doelgerichte behandelingen uit te voeren om bekkenklachten te verlichten en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren. 

5. Empowerment van de Cliënt 

Een ander voordeel van Toegepaste IPT-technieken is dat het cliënten helpt om meer bewust te worden van hun eigen lichaam en gezondheid. Ze leren hoe ze hun grenzen kunnen aangeven en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan hun herstel. Dit empowerment-effect is waardevol omdat het cliënten meer controle geeft over hun gezondheid en welzijn. 

6. Vermindering van Klachten 

Het toepassen van IPT-technieken kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in de gezondheid van de cliënt. Door de balans in het bekken te herstellen, kan het zelf herstellend vermogen van het lichaam weer stromen. Dit kan resulteren in het verminderen van bekkenklachten, het vergroten van het comfort en het herwinnen van functionaliteit. 

7. Persoonlijke en Professionele Groei 

Voor zorgprofessionals betekent het beheersen van toegepaste IPT-technieken niet alleen betere zorg voor cliënten, maar biedt het ook persoonlijke en professionele groei. Het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden verrijkt je professionele repertoire en kan je carrièrekansen vergroten. Bovendien draagt het bij aan de voldoening die je haalt uit je werk. 

8. Een Breder Perspectief op Gezondheid 

IPT verbreedt je kijk op gezondheid en welzijn. Het leert je om verder te kijken dan de symptomen en om te gaan met de dieperliggende oorzaken van gezondheidsproblemen. Dit kan je helpen om effectievere en zinvollere zorg te verlenen, waardoor cliënten de best mogelijke resultaten behalen. 

Voordelen voor jou en de cliënt

Het beheersen van toegepaste IPT-technieken als zorgprofessional biedt tal van voordelen, zowel voor jou als voor je cliënten. Het versterkt de zorgrelatie, bevordert herstel en empowerment, en vergroot je kennis en vaardigheden. Het is een investering in de toekomst van de gezondheidszorg en in het welzijn van degenen die je dient. Overweeg deze waardevolle aanvulling op je tool-kit en ontdek hoe het de zorgervaring voor jou en je cliënten kan transformeren. 

Start Training Toegepaste IPT Zorgprofessionals

In januari 2024 starten we met de 6-daagse training Toegepaste IPT voor Zorgprofessionals, waarin je leert hoe je de belangrijkste pijlers van IPT® direct kan toepassen in je praktijk, tijdens de diensten of op de verloskamers. De training is geschikt voor verloskundigen, (bekken)fysiotherapeuten, (verloskundig) artsen (i.o.) en aanverwante disciplines. Lees hier meer over deze unieke training.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *