Intimiteit na bevalling
| | |

Intimiteit na bevalling: Een gevoelig onderwerp

“En… hebben jullie al gevreeën na de bevalling?”

Een vraag die me geregeld grote ogen oplevert. Ongeveer 6 weken na de bevalling zie ik vrouwen terug, meestal met baby, voor een nacontrole. Er wordt van alles besproken, waaronder een stukje intimiteit na de bevalling. De antwoorden variëren behoorlijk. Het meest extreme verhaal van een vrouw die in het kraambed vertelde een ongelooflijke behoefte te hebben aan intimiteit. Ze kon zichzelf bijna niet beheersen, maar had toch wat schrik voor de hechtingen die mogelijk stuk zouden gaan! Mijn advies om het toch nog even rustig aan te doen en te zoeken naar andere vormen van intimiteit werd ter harte genomen, om op de nacontrole te horen dat de liefde welig vloeide.

Behoefte aan verbinding & intimiteit

Dit komt echter niet vaak voor. Over het algemeen is het tegenovergestelde aan de hand. S*ksuele interactie is ver te zoeken na de bevalling terwijl er vaak wel behoefte is aan verbinding en intimiteit. Ik hoor vrouwen verzuchten dat ze moe zijn van het contact van hun baby op de huid, leidend tot huid-moe in plaats van huidhonger.

“Dan komt mijn man ook nog eens aan me plukken, ik wil eigenlijk alleen maar met rust gelaten worden”.

De Uitdagingen van Postpartum Intimiteit

Of borsten die gaan lekken bij een gevoel van opwinding wat schaamte teweeg brengt en ongemak want het bed wordt helemaal nat. Een droge vagina door de prolactine is een veel gehoorde klacht, wat pijn kan veroorzaken en soms niet wetend waardoor, wat het gevoel kan geven “dat er iets mis is met mijn lijf”. Een lichaam wat niet meer het jouwe is, kilo’s erbij en een andere vulva, “niet meer zo strak als voorheen”, laat staan de angst voor pijn bij de eerste keer vrijen, want het voelt allemaal zo anders.
“Ik weet zeker dat mijn partner me niet meer zo aantrekkelijk vind” hoorde ik laatst een vrouw zachtjes zeggen…

Intimiteit na bevalling: Communicatie is essentieel

Als je weet dat vrouwen over het algemeen responsief zijn tijdens vrijen, wat zoveel betekent als dat ze tijd nodig hebben om in de stemming te komen en externe factoren essentieel zijn om te zakken in het lijf, is het niet moeilijk te bedenken dat dit met een pasgeboren baby of jong kind soms bijna onmogelijk lijkt te zijn. Ik heb veel gehoord van vrouwen dat ze het gevoel hebben dat ze “een beetje opdrogen” en de interesse of zin echt heel ver te zoeken is. Klaarblijkelijk doen vrouwen het best prima op een tijdje zonder seks, in tegenstelling tot wat ik van mannen hoor, waarbij de zin in seks meestal niet verdwijnt.

“Wij zijn een management team met ons jonge gezin, geen lovers”…
“Ik wil geen seks maar voel wel behoefte aan knuffelen”…
“Ik zou het zo fijn vinden als er geen doel is, als ik weet dat we niet hoeven te vrijen maar ik gewoon tegen hem aan mag liggen”…
“Als mijn baby nu eens zou doorslapen zou het me zoveel makkelijker afgaan, ik voel me zo afgeleid nu”…
“Ik krijg met moeite het huis aan kant, mijzelf aangekleed en m’n baby gevoed, als er zoveel op mijn bordje ligt kan ik bijna niet ontspannen”…

Tips voor herstel van Intimiteit na bevalling

Wat kun je doen om de intimiteit na de bevalling weer te herstellen? Mijn advies aan die jonge ouders is altijd; ga het gesprek aan. Je weet wat je niet wilt. Maar kun je ook vertellen wat je wél wilt? Waar ligt je verlangen en kun je aan je partner vragen te voorzien in dat verlangen, zonder de ander daarbij invulling hoeft geven aan de eigen wensen? Is het belangrijk om je huis aan kant te hebben, vraag dan hulp. Wil je alleen tegen de ander liggen zonder angst dat er moet; vraag om fysieke nabijheid zonder s*ks. Spreek af voor WIE het is wat je doet en blijf eerlijk in je verhaal.

Maak tijd voor Intimiteit

Spreek een knuffeldate af, waarbij je aan je ouders of vrienden vraagt 2 uurtjes op te passen. En vooral; maak tijd voor intimiteit. Het is essentieel om te plannen, spontane seks is iets wat je vrijwel kan vergeten in de tropenjaren van het ouderschap dus je moet in je agenda intimiteit- tijd inplannen. Dit is niet raar. Er is niets met jou, of je relatie. Het vraagt tijd en aandacht, liefde en toewijding.

Online training Intimiteit

Mijn lief Yves Bonroy geeft een prachtige online training over s#ksualiteit en intimiteit. Ik ben zijn co- teacher tijdens de online workshops. Het kan soms zo fijn om even aan de hand meegenomen te worden en stap voor stap begeleid te worden in het hervinden van de intimiteit met elkaar. We starten in oktober 2023 weer. Heb interesse? Stuur me een PB!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *