IPT opleiding docenten
|

Overtijd zijn. Wat houdt dit in?

Je had je menstruatie al verwacht en bent nog niet ongesteld geworden…. In de meeste gevallen betekent het ‘overtijd zijn’ dat je mogelijk zwanger bent, maar niet altijd; menstruatiecycli kunnen nou eenmaal variëren, waardoor het moeilijk kan zijn precies te bepalen wanneer je “overtijd” bent.

Wat kan het betekenen als je menstruatie uitblijft? En wat kun je doen om eventuele onzekerheid hierover weg te nemen?

Niet ongesteld geworden?

Een menstruatiecyclus die langer duurt dan normaal kan verschillende oorzaken hebben. Stress, veranderingen in gewicht, hormonale onevenwichtigheden, medicatiegebruik en gezondheidsproblemen kunnen allemaal bijdragen aan een verlengde cyclus. Het is normaal dat de lengte van de menstruatiecyclus van vrouw tot vrouw varieert. Maar wanneer ben je nu echt ‘overtijd’?

Je bent “overtijd” op het moment dat je niet ongesteld wordt, terwijl je dat had moeten worden. Dit wordt ook wel Niet Ongesteldheids Dag genoemd (NOD). Als je menstruatie uitblijft en je seksueel actief bent, kun je een zwangerschapstest doen om te controleren of je zwanger bent. Vanaf de NOD (of verwachte menstruatiedatum) is de uitslag van zo’n test ongeveer 99% betrouwbaar.

Wanneer een zwangerschapstest doen?

Vanaf de NOD (of verwachte menstruatiedatum) kun je een zwangerschapstest doen en is de uitslag ongeveer 99% betrouwbaar. Als je niet weet wanneer je ongesteld had moeten worden, is je test betrouwbaar als je minstens 21 dagen nadat je voor het laatst seks hebt gehad test. Hoe langer je wacht met testen, hoe betrouwbaarder de test is.

Vroege zwangerschapstest

Wil je graag eerder weten of je misschien zwanger bent? Dan kun je een vroege zwangerschapstest doen 4 tot 6 dagen vóór de verwachte menstruatie. Deze ultra-sensitieve tests detecteren het hormoon hCG eerder dan gewone zwangerschapstesten. Als je een vroege test doet, is het wel goed je te realiseren dat de concentratie hCG in je urine bij zo’n prille zwangerschap nog laag kan zijn en de test deze nog niet goed detecteert. Het kan dus zijn dat de test negatief uitvalt en je toch zwanger bent. Je kunt dus het beste opnieuw een test doen als de menstruatie uitblijft, zelfs als de vroege test negatief is. 

1 dag overtijd

Als je een zwangerschapstest doet op de eerste dag dat je menstruatie uitblijft, en de test geeft aan dat je niet zwanger bent, kan het in sommige gevallen toch zijn dat je zwanger bent.  

 2 dagen overtijd

Als je zwanger bent, gaat je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aanmaken. De hoeveelheid hCG verdubbelt per 2 à 3 dagen. Hoe langer je wacht, hoe meer hCG en hoe betrouwbaarder de testresultaten zijn. 

Het kan voorkomen dat je hCG-niveau op jouw NOD nog te laag is om herkend te worden door de test. Als je de test 5 dagen na de verwachte menstruatiedatum herhaalt en de test is nog steeds negatief, dan is de kans klein dat je zwanger bent. 

3 dagen overtijd

Na 3 dagen overtijd is er voldoende hCG voor een positieve test. Als deze test negatief is kan er vanuit gegaan worden dat je niet zwanger bent,  behalve als je een zeer onregelmatige cyclus hebt

4-5 dagen overtijd 

Het lichaam heeft voldoende hCG kunnen aanmaken. Als je nu positief test, is de kans groot dat je zwanger bent, ook als je een onregelmatige cyclus hebt.

Positieve test? Plan een eerste afspraak voor begeleiding bij Dana Centrum

Zodra je weet dat je zwanger bent (of vermoedt dat je zwanger bent) kun je al een afspraak voor een eerste kennismaking maken bij onze verloskundigenpraktijk. De afspraak vindt dan meestal plaats rond de 5 of 6 weken zwangerschap. Tijdens deze uitgebreide kennismaking met 1 van onze vaste verloskundigen, nemen we ruim de tijd om jou en je partner te leren kennen en te horen wat jullie wensen zijn.

Niet ongesteld en ook niet zwanger?

Het kan voorkomen dat je niet ongesteld wordt en ook niet zwanger bent. Stress kan hierin een grote rol spelen. Door te veel stress kan je hormoonhuishouding worden verstoord. In tijden van stress maakt je lichaam je o.a. adrenaline en cortisol aan om je lichaam in een hogere staat van paraatheid te brengen. Door het vrijkomen van deze hormonen komen andere lichaamsprocessen (zoals onder andere het verteren van voedsel, je immuunsysteem en je cyclus op een lager pitje te staan, waardoor je menstruatie kan uitblijven en je overtijd bent. Na hevige stress kan het zelfs enkele maanden duren voor je lichaam weer helemaal in balans is

Wanneer dokter bellen als je niet ongesteld bent geworden?

Overtijd, maar niet zwanger? Naast een zwangerschap zijn er ook andere oorzaken die je hormoonhuishouding en menstruatiecyclus kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

  • Stress
  • Ingrijpende levensgebeurtenissen
  • vervroegde overgang
  • Te weinig eten of snel afvallen
  • Ziekte
  • Medicatiegebruik
  • Overmatig sporten of topsport

Je kunt dan het beste contact opnemen met je huisarts

Diensten van Dana Centrum

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *