Pijn bij het vrijen
| | |

Pijn bij het vrijen

Ze komt binnen als een frisse wind; jong en levendig. Ze vertelt me hoe het met haar gaat sinds de laatste IPT-sessie. Ze straalt, haar ogen helder en open. Ze voelt veel verschil in haar bekken. Meer verbinding, connectie met een gebied dat voorheen afgesloten voelde.

“En oh ja, ik heb eindelijk weer gevreeën met mijn vriend; voor het eerst sinds jaren zonder pijn!” voegt ze lachend toe met een blik die verraadt dat ze het zelf nog bijna niet kan geloven.

Schaamte en schuld

Ik hoor het zo vaak in mijn sessies: pijn bij het vrijen. Zo veel vrouwen jong en oud hebben hier last van. Tegelijkertijd is er nog zo’n taboe op het onderwerp. Een ongemakkelijkheid om het aan te kaarten. En een onwetendheid over waar hiermee aan te kloppen. Vaak hebben deze vrouwen al een heel traject achter de rug bij o.a. gynaecologen, bekkenfysio, psychologen, seksuologen en ga zo maar door. Stuk voor stuk professionals waar ze baat kunnen ondervinden bij hun klachten. Maar toch is de pijn vaak nog niet (helemaal) weg. Ze zijn soms “uitbehandeld” en moeten leren leven met niet alleen hun pijn en ongemak. Maar ook met de schaamte en schuld die hieruit voort kunnen komen.

Want dat is wat ik veel hoor. Dat vrouwen met pijn bij het vrijen schaamte en schuld ervaren;. Dat ze door de pijn hun partner of zichzelf niet volledig kunnen geven wat ze graag zouden willen geven of zelf zouden willen ervaren.

Vrijen is essentieel voor levensgeluk

Vrijen is zo’n essentieel onderdeel van het mens-zijn. Het maakt veel los en is dienend aan ons levensgeluk en levensenergie. Een gezond seksleven (met of zonder partner) laat je stralen; laat je ontladen, laat je de zonnige kant van het leven voelen en zorgt voor verbinding. Hoe mooi zou het zijn als dit onderwerp meer bespreekbaar wordt, dat we hier open en vrij over leren spreken en delen, zodat we kunnen voelen dat je niet alleen bent met deze klachten maar dat we met velen zijn. En nee, daar wordt het niet beter van maar het kan wel steun en kracht geven te weten dat je er niet alleen voor staat.

Ik kijk weer naar mijn cliënt, ze vertelt me haar wens voor de komende sessie; hier kunnen we mooi samen mee aan de slag. Ongeveer 2 uur later nemen we afscheid.

Zij blij, ik geroerd.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *