Meer tijd voor de zwangere
| | |

Meer tijd voor de zwangere vrouw

Ik ben onder de indruk. Onder de indruk van ons huidig verloskundig zorgsysteem waarbij ik keer op keer zie hoeveel mankementen het kent. En met grootste respect naar al mijn collega’s in de geboortezorg die met hart en ziel zich inzetten, zie ik de overbelasting.

De verloskundige zorg is ingesteld op productie. 1e lijns praktijken waarbij 1 verloskundige per 24 uur zorg draagt voor 20, 30 of soms zelfs 40 uitgerekende zwangeren. Telefoon die continu gaat, meerdere mensen tegelijkertijd aan het bevallen en kraamvisites afgehandeld binnen een kwartier want meer tijd is er niet. Collega’s die bij ons komen solliciteren en in paniek wegkijken als ze horen dat ze 72 uur de telefoon op zak hebben, laat staan continu als je werkt als solist. Ze kunnen het zich gewoon niet voorstellen hoe anders het is bij ons, de schrik van de reguliere diensten zit zichtbaar in het lijf.

Capaciteitsproblemen in de zorg

En vergeet niet de collega’s in de ziekenhuizen met structurele capaciteitsproblemen, een clientenstroom die niet te verwerken lijkt en artsen in opleiding een groot deel van de tijd druk met het zoeken van een plek voor die premature zwangere met weeën omdat er alweer geen kamer vrij is. Een rondje bellen binnen en buiten de regio naar maar liefst 15 ziekenhuizen omdat je cliënt verlangt naar pijnstilling, maar er is nergens geen plek te vinden.

Nederland scoort laag

Nederland scoort van 16 landen heel laag (plek 13 van de 16 onderzochte landen) als het gaat om hoeveel tijd een verloskundige heeft per zwangere. Een verloskundige werkzaam in Nederland heeft een kans van 57% op een burn out een aantal jaar na afstuderen.

Ik begrijp het niet. Er is onderzoek gedaan naar het zogenaamde caseload model. Continuïteit van zorg geleverd door 1 of 2 verloskundigen die alleen of samen maar weinig cliënten onder hun hoede hebben. Het maakt hierbij niet uit of er een medische indicatie ontstaat, de verloskundige blijft bij je ook in geval van overdracht naar het ziekenhuis. Tijd tijdens consulten is essentieel om een vertrouwensband op te bouwen wat niet meer logisch lijkt voor zo’n beetje het grootste life event wat een mens aan kan gaan.

Kleinschalige zorg; beter én kost minder geld

Caseload verloskunde. Holistische verloskunde. Continuïteit van zorg. Kleinschalige zorg. Het geeft betere uitkomsten, meer tevredenheid, minder vroeggeboortes èn deze zorg kost minder geld. Het lijkt zo logisch. Waarom doen we het dan zo slecht in Nederland? Waarom belasten we onze zorgprofessionals in de geboortezorg zo zwaar als er een beter èn goedkoper alternatief is?

Wij bieden, als zelfstandige particuliere praktijk, deze zorg wel. Ik verlang ernaar dat het beschikbaar is voor iedere zwangere vrouw met partner. Het is een ideaal en een visie waarvan ik hoop dat deze waarheid wordt.

Kies de beste zorg, het maakt écht uit.

Tot die tijd zou ik tegen alle aanstaande ouders zeggen, kies voor de beste zorg die je kan vinden. Het maakt echt uit.

Nb; op deze foto zie je de buik van mijn lieve vriendinnetje met mijn hondje Maya. Niet standaard dat Maya meegaat, maar o zo leuk!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *