natuurlijk bevallen
| | |

Natuurlijk Bevallen: Vertrouwen op de Natuur en Onszelf

In onze praktijk heb ik in de afgelopen jaren veel stellen ontmoet die steeds weer dezelfde wens uiten: “Wij willen natuurlijk bevallen”. Geen echo’s, suikertests, bloedafnames, oxytocine of het luisteren naar het hartje. Wij hebben vertrouwen in de natuur.”

Dat brengt mij tot de vraag: Wat betekent “vertrouwen op de natuur” eigenlijk? Bedoelen zij daarmee dat zij vertrouwen hebben in het vermogen van hun eigen lichaam als vrouwen, dat van nature is ontworpen om te baren?

De Natuur is Niet Altijd Zachtaardig

Het is belangrijk om te beseffen dat hoewel de natuur prachtig is, zij niet altijd zacht is. In de natuur kunnen zowel dieren als mensen sterven tijdens de geboorte. Hoewel bevallen in de westerse wereld tegenwoordig niet meer levensbedreigend is, voelen we nog steeds de diepgewortelde angst in ons DNA. Weinig vrouwen ervaren geen angst, zij betreden een onbekend territorium en die existentiële angst is vaak voelbaar.

Vertrouwen op de natuur betekent niet automatisch dat de bevalling zonder complicaties zal verlopen. Het vertrouwen dat we nu hebben, hebben we mede te danken aan ons uitgebreide zorgsysteem, waardoor ernstige complicaties zeldzaam zijn. In Nederland sterven moeders tijdens de bevalling tegenwoordig slechts 8 tot 10 keer per jaar op 180.000 geboortes. Dit is wat we hebben bereikt dankzij onze zorgsystemen, en dat is een belangrijk aspect van natuurlijk bevallen.

Vertrouwen in Jezelf en Je Zorgverleners

In plaats van uitsluitend te vertrouwen op de natuur, is het wellicht verstandiger om vertrouwen te hebben in onszelf, ons vermogen om te baren, onze zorgverleners en de zorg die we krijgen. Ja, ons lichaam is inderdaad ontworpen voor de bevalling, maar er zijn talloze factoren die een rol spelen bij een natuurlijke bevalling.

Natuurlijk Bevallen: een holistisch proces

Natuurlijk bevallen is niet alleen het resultaat van ons lichaam, maar het is ook een holistisch proces. Het omvat niet alleen het lichaam van de vrouw, maar ook de baby met zijn eigen invloed, de dynamiek binnen relaties en familiesystemen, en de zorgverleners met hun kennis en ervaringen.

Als vroedvrouw ben ik dankbaar dat ik kan bijdragen aan het proces van natuurlijk bevallen. Mijn training stelt me in staat om de natuur soms een handje te helpen wanneer de situatie daarom vraagt, altijd met respect voor het natuurlijke proces en met oog voor de wensen van de ouders. Dat is wat we bedoelen wanneer we het hebben over natuurlijk bevallen – een evenwichtige samensmelting van vertrouwen in onszelf en de natuur, ondersteund door holistische verloskunde ❤️.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *