De 5 lagen van Integral pelvic therapy
|

De 5 lagen van Integral Pelvic Therapy

Integral Pelvic Therapy is een holistische vorm van bekkentherapie waarin we werken op 5 verschillende lagen. IPT is vorm van lichaamswerk voor vrouwen, met als doel balans te herstellen in het bekkengebied. We maken gebruik van zowel externe als interne aanraking en zachte massage van het bindweefsel (fascia) rondom de botten en spieren van het bekken, zodat deze weer optimaal kunnen functioneren. Integral Pelvic Therapy is een holistische vorm van bekkentherapie waarin we werken op 5 verschillende lagen.

1.De Mentale laag

Voordat we een IPT-sessie beginnen, is er altijd een uitgebreide intake. De IPT- Practitioner geeft volledige informatie over de werkwijze en wat je kunt verwachten. Na deze intake beslist jij als client pas of je met de sessies verder gaat. Deze beslissing berust dan op goede informatie en volledige toestemming. Als de daadwerkelijke sessie plaatsvindt is er ook een gesprek jou en de IPT-Practitioner. Waar loop je vast, wat is je hulpvraag? Welke gedachten en overtuigingen liggen daar aan ten grondslag? Deze gedachten hebben een grote invloed op hoe we ons voelen.

2. De Fysieke laag 

Door middel van zachte externe en interne aanraking wordt het bindweefsel (fascia) van het bekken onderzocht, in balans gebracht. Eventueel worden blokkades of verhardingen weer verzacht. In de behandeling werken we ook met triggerpoints. Spanningspatronen worden onderzocht en behandelt, zodat het bekken weer vanuit balans kan functioneren. Dit resulteert in meer sensitiviteit van het bekken i.p.v. een ‘numb’ of pijnlijk gevoel.

3. De Emotionele laag

Naast fysieke spanningen, liggen er ook vaak emoties in ons lichaam opgeslagen. Emoties zijn energie in beweging (E-motion). Wanneer er een emotie opkomt is de natuurlijke manier dat we die volledig toelaten en door ons heen laten stromen. We zijn echter vaak geneigd om de emotie te onderdrukken. En soms is de emotie te groot op dat moment om te kunnen voelen en bouwt ons systeem een bescherming in, dit is hoe trauma ontstaat. Zeker in ons bekkengebied slaan we veel emoties en/of trauma op. Door aandachtige aanraking, telkens weer met volledige toestemming van jou en je lijf, kunnen er emoties loskomen waardoor deze verwerkt en/of losgelaten kunnen worden.

4. De Energetische laag

Alles is energie. Energie is voelbaar als een soort van elektrische lading in je lichaam. Als hier een blokkade is ontstaan, voelt dat als een ‘verstarring’ in het weefsel. Na een Integral Pelvic Therapy sessie kan de energie weer vrij stromen in het gehele lichaam. Vrouwen hebben het gevoel van binnenuit te stralen.

5. De Spirituele laag

Onverwerkte traumatische gebeurtenissen in de familielijn kunnen een grote impact hebben op jouw systeem. Vaak zonder dat je je hier bewust van bent. Door gebruik te maken van lichaamswerk gecombineerd met visualisatietechnieken kunnen deze gebeurtenissen een plek krijgen waardoor de balans hersteld wordt. Dit is merkbaar door een gevoel van meer energie en vitaliteit.

Over Integral Pelvic Therapy

Meer weten over IPT en hoe een sessie er uit ziet? Lees hier meer info. Ben je op zoek naar een IPT-Practitioner bij jou in de buurt? Kijk dan hier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *